Versimpelteam

Ik ben daar voor. Dingen simpel houden. Geen dikdoenerij maar gewoon helder en duidelijk. Dat lijkt me in het belang van iedere burger van Ede. Maar wat in het belang is van iedere burger van Ede is, gek genoeg, niet altijd in het belang van het bestuur van Ede. Controversieel? Ja, dat is het.

Geen grotere voorstander van eenvoud dan ik. Maar er is blijkbaar toch wel een overtreffende trap. Tijdens de bespreking van de gemeentelijke begroting werd de wens uitgesproken voor de formatie van een gemeentelijk ‘Versimpelteam’, om moeilijke bestuurlijke brieven en rapporten naar jip-en-janneketaal om te bouwen.  

In eerste instantie vond ik de wens van een Versimpelteam wat arrogant over komen. Alsof het gepeupel niet zou begrijpen wat politici zeggen. Alsof je politicus moet zijn om deftige taal te snappen. Maar toen ik even rond keek in de raad zag ik pas voor wie het Versimpelteam eigenlijk bedoeld is: de raad zelf. Er zijn maar weinig raadsleden die in de gaten hebben dat ze tijdens twee avondjes babbelen toestemming geven voor het spenderen van 400 miljoen gemeenschapsgeld. En daar komen de kosten van het Versimpelteam nog bij!

Nou hebben we bij de gemeente Ede communicatiemedewerkers. De één zegt 20, de andere 35 dus laat ik maar uitgaan van de meest betrouwbare bron: 35. Die controleren bijna iedere brief of nota die van de Bergstraat afrolt. Zo kan een ambtenaar die een eenvoudige en heldere nota heeft geschreven zijn hersenspinsels later terugvinden in een onbegrijpelijke tekst waarin van het origineel maar weinig over is gebleven.

En nu moet er dus een team komen om die tekst weer terug te schrijven naar jip-en-janneketaal. Ja, we zijn er maar druk mee aan de Bergstraaat!

Toch hebben we het blijkbaar nodig. Iemand die het simpel houdt. Zo was er een rapport van de NTA over de infiltratie binnen Edese moskeeën maar het college dacht: laten we het simpel houden, we geven dat rapport niet aan de raad. Ze mochten er even in kijken. Veel was zwartgelakt. Ze moesten hun telefoons en Ipads buiten hun eigen bereik laten. Notities die raadsleden hadden gemaakt moesten worden ingeleverd. Lekker simpel dus! Niemand dus die echt snapt wat er is gebeurd en daar moet dan ook nog over gedebatteerd worden. En ik maar denken dat de raad het hoogste orgaan binnen de gemeente was.

Kijk, zo’n figuur hebben we nodig voor het Versimpelteam. Iemand die alles zo simpel maakt dat er nergens meer over gepraat hoeft te worden. De begroting van volgend jaar? Eén A4-tje. De programmarekening? Op de achterkant van een sigarendoos. Simpel!

Gelukkig is er iemand op de Bergstraat die dat kan. En daar tijd voor over heeft. En in die tijd schrijft hij ontzettend simpele teksten. Hij maakt er zelfs een boekje van! Het is geen eens jip-en-janneketaal maar nog een niveau daaronder. Lekker simpel allemaal.

We kunnen natuurlijk ook gewoon de gemeenteraad serieus nemen. Het zou dan handig zijn als ze als eerste zichzelf serieus namen. Want een gemeenteraad die accepteert dat ze bepaalde stukken niet mag inzien neemt zichzelf niet serieus.

Zo simpel is het.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *