Vrijdagmiddagborrel

Afgelopen donderdagavond was de gemeenteraad bijeen voor de algemene beschouwingen 2022-2025. Alle partijen mochten hun zegje doen en een vaak terugkerend thema, naast de woningnood, was de verkeersveiligheid. Dat zoiets hoog in het vaandel moet staan in het beleid dat een gemeente voert, staat dan ook buiten kijf. Toch moet er helaas blijkbaar elke keer weer, en dat door diverse partijen, aandacht voor de verhoging van de veiligheid in het verkeer worden gevraagd.

In onze gemeente Ede zijn al sinds jaar en dag vele verkeersslachtoffers te betreuren waaronder een relatief hoog aantal met dodelijke afloop. Vooral in het buitengebied is het schering en inslag. Vaak blijkt er dus ook alcohol in het spel te zijn. De bewustwording onder ons als burgers is intussen wellicht hoog maar nog niet genoeg waardoor er toch steeds weer mensen met drank op achter het stuur kruipen. Een kwestie dus van een levensgroot bord voor een benevelde kop.

Het was dan ook wethouder Leon Meijer die terecht op deze materie inhaakte. Zo hekelde hij het merkwaardige feit dat er in de regio Ede zelfs bedrijven zijn die in personeelsadvertenties de ‘gezellige vrijdagmiddagborrel’ als een soort van secundaire arbeidsvoorwaarde opvoeren. Je kunt er dan op wachten, bij zoiets is het vaak weer het bekende clubje aan fracties binnen de Edese raad die dan direct de ‘betuttelingstroefkaart’ op tafel gooit.

Wethouder Meijer beet fel van zich af richting al die raadsleden die de bui al zagen hangen en maatregelen vreesden dat het college deze vrijdagmiddagborrel lokaal om zeep zou gaan helpen. Met een zeer persoonlijke noot refereerde hij vervolgens aan het feit dat hij ooit een familielid heeft verloren omdat deze is aangereden door iemand met veel te veel alcohol op achter het stuur. Dan kijk je natuurlijk wel heel terecht met andere ogen naar deze materie.  

Ik zou het, mocht ik werkgever zijn, niet op mijn geweten willen hebben dat een personeelslid na zo’n ‘bedrijfsbijeenkomst’ op de vrijdagmiddag even later een ongeval veroorzaakt en nog erger… met dodelijke afloop. De drempel voor de zwakkeren onder ons is zo namelijk wel heel laag. Wellicht nog in werktijd op kosten van de baas alcohol nuttigen. En als dan de ‘gezelligheid’ toeneemt gaat voor sommigen het aloude ‘Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan’ op.

Het volgende collegeakkoord, ongeacht de deelnemende partijen, zal dan ook bol moeten staan met beleid en maatregelen om de verkeersveiligheid te verhogen. Dat er dan wellicht ‘betuttelende’ zaken nodig zijn om dit te realiseren… dat moet dan maar. Elk slachtoffer, elke dode minder is het meer dan waard. In ieder geval om te beginnen gewoon op vrijdagmiddag op tijd naar huis, om voor wie daar sterke behoefte aan heeft, pas daar het eerste offer aan Bacchus te brengen.

Foto: https://www.flickr.com/photos/markhillary/3871140412 zie link voor licentie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *