Verdriet, pijn en boosheid

Ja, lieve mensen, het is weer de tijd van het jaar: verdriet, pijn en boosheid. Bij wie? Bij een ‘groot’ deel van de Edenaren want de Pride komt er aan! De Pride, waar leden van de LHBTIQAP-gemeenschap zich presenteren aan de Edese gemeenschap. Tegen het zere been van de mannen van de SGP en dat is logisch want die baseren hun hele leven op de bijbel en die is duidelijk over LHBTI’ers; “Wanneer iemand bij een man ligt als bij een vrouw, bedrijven beiden een gruweldaad; zij moeten ter dood worden gebracht: er rust bloedschuld op hen.”

Wat minder gezellige taal uit Leviticus dus dat die SGP-mannen niet staan te juichen dat die LHBTI’ers in het openbaar hun seksualiteit belijden snap ik. Dat kan er bij hun niet in. Bij de SGP heb je natuurlijk geen homo’s. De SGP zit niet in het college dat geld geeft aan dit feestje. Bloedschande komt in die kringen niet voor, he?

Maar ja, als je dit allemaal zo belangrijk vindt om er zelfs een brief aan te wijden voor ons college dan had je dat misschien beter eerder kunnen bedenken. Bij de vorming van dit college bijvoorbeeld. Of bij de bespreking van de begroting waar een semantisch spelletje werd gespeeld over subsidie aan dit evenement.

Maar het geeft niet hoor, het is allemaal voor de bühne! Lekker comfortabel, dit briefje laten schrijven door de kieskringen en niet door de fractie in de gemeenteraad die daardoor lekker buiten schot blijft. Maar zo lijkt het voor de buitenwereld toch alsof de SGP er alles aan heeft gedaan om de Edese Pride te voorkomen. Trap daar niet in.

Maar dan de Pride zelf.

Van alle plekken in Ede kiest de organisatie er voor om de Pride naast de Oude Kerk te vieren. Ze hadden overal kunnen gaan staan maar kozen voor de kerk. Lekker provoceren! Ooit wenste de fractievoorzitter van D66 dat de toren van de Oude Kerk werd verlicht in de kleuren van de regenboog waarop ik hem uitnodigde de Pride te vieren naast een moskee: nooit reactie van hem gehad. Provoceren heeft blijkbaar zijn grenzen.

Bij de Pride kun je voorlichting krijgen over de LHBT-gemeenschap. Prima! Het is bedoeld om gelijke rechten te krijgen voor die gemeenschap en ook dat is dikke prima! Het wemelt tijdens de Pride van gemeenteraadsleden die allemaal inzien dat 10% van alle kiezers tot de LHBT-gemeenschap hoort en dat zijn veel stemmen, hè? De Pride als verkiezingscampagne: iets minder prima.

Tijdens die voorlichting staan er mannen met een jurk aan, een jurk die een vrouw nooit zou dragen tenzij ze Montserrat Cabaljé heet, met een paarse pruik op en zoveel make-up op dat je een verfbrander nodig hebt om het er weer af te krabbelen. Zo’n dragqueen is bedoeld om de acceptatie van LHBTI-mensen te bevorderen. Naast de Oude Kerk. Als je daar als SGP-moeder loopt en je ziet zoiets dan zou ik mijn zoon direct terugduwen in de kast.

Door de brief van de SGP voelen sommige leden van de LHBTI-gemeenschap nu ook verdriet, pijn en boosheid en zo hebben ze toch meer gemeen met elkaar dan ze dachten, die SGP en LHBTI-gemeenschap: allebei moeten ze knokken om de slachtofferrol te mogen spelen.

Het staat nu al bol van tolerantie, verdraagzaamheid en respect en belooft een supergezellig feest te worden, die Pride!

3 thoughts on “Verdriet, pijn en boosheid

  1. Sinds wanneer is dat plein van de SGP? Ik dacht dat het gewoon openbare ruimte was, midden in het dorp, precies in het centrum. En waar iedereen het recht heeft om er te vertoeven, en zijn/haar/hens/hullies mening te verkondigen. Of mogen er strak rond verkiezingstijd ook alleen en uitsluitend SGP/CU/CDA kraampjes staan?

    En je modekritiek… Tjongejonge, Holebi etcetera mag alleen als ze naar jouw smaak gekleed gaan?

    Ededorppuntnl, zou het misschien wat slimmer zijn om sommige van uw columnisten een beetje tegen zichzelf en hun kortzichtige mening in bescherming te nemen? Een liefdevol opgemerkt “zou je dit nu wel plaatsen, Mo?” kan iemand wellicht behoeden voor een dommiteitvan jewelste…

  2. Ik meen me te herinneren dat de fractievoorzitter van D66 in kwestie destijds simpel heeft geantwoord dat de toren van de Oude Kerk eigendom is van de gemeente en daarom de suggestie werd gedaan om deze in regenboogkleuren te verlichten. We roepen uiteraard ook andere kerken, moskeeën en wat al niet op het goede voorbeeld te volgen, maar daar gaat de politiek niet over. Groet, Stephan

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *