De WOW-factor: 20 banen voor 30 miljoen euro

9 september 2021. Wethouder Leon Meijer bezwoer de gemeenteraad dat er met de komst van het WFC-terrein er wel zo’n 3.000 banen bij zouden komen. En verdomd, de eerste 20 baantjes zijn in zicht!

Dat staat in de nieuwe businesscase van de World Food Experience. Een helder stuk geschreven door enthousiaste medewerkers van de stichting WFCE. Daarbij niet gehinderd door enige objectiviteit maar het spul moet aan de man worden gebracht dus dan ga je niet pessimistisch doen.

Mooie tabellen met cijfertjes die allemaal wijzen op een prima haalbaarheid van een afgeslankte WFE. Zo staat er op pagina 19 een overzicht van alle kosten totdat de WFE geopend wordt en dan zie je bedragen waar je best van schrikt. Tot de opening wordt er al 2,5 miljoen euro aan salarissen betaald aan de werknemers van de stichting. Dat is dus niet de WFE zelf maar de stichting die het onroerend goed gaat verhuren.

Dan is er nog eens 6,5 miljoen aan ‘historische’ kosten waaronder de kosten van de ontwerpen van de WFE die het allemaal niet gehaald hebben. Tel daarbij op de één miljoen euro die de bedenker van het concept gaat, of al heeft, ontvangen en dan zit je aan de 10 miljoen.

Dat is dus voor 20 arbeidsplekken: 16,5 fte bij de WFE zelf en zo’n 3,5 fte bij de stichting (dat laatste gok ik een beetje).  Zijn we er dan met die 10 miljoen euro? Nee. Voor de WFE de poorten opent wordt er nog eens 20 miljoen uitgegeven waarmee de pre-openingsuitgaven op 30 miljoen komen.

In die dertig miljoen zit dan wel een post van Є 40.000 voor personeelsuniformen wat per medewerker neerkomt op zo’n € 2.500 per setje en dat maakt mij dan wel weer nieuwsgierig!

De commerciële exploitant draagt ook een steentje, met de nadruk op ‘tje’, bij, waarmee het totaal van de uitgaven dat door de belastingbetaler moet worden opgehoest op 28 miljoen komt. En noem je dat bedrag dan weet je wat er gezegd wordt: van die 28 miljoen komt ‘maar’ 6 miljoen van de gemeente Ede.

Die andere 22 miljoen komt namelijk van het Rijk. Maar weet je, dat interesseert mij niets. Ik betaal namelijk ook belasting aan het Rijk. De lachende derde is de Tekagroep. Die stapt voor 2,5 miljoen in een kant-en-klare attractie waarvoor een bruto-resultaat van een half miljoen per jaar wordt verwacht. Die heeft dus na 5 jaar z’n 2,5 miljoen terugverdiend en kan daarna heerlijk binnenlopen. Of niet. Dan gaat er ineens weer een bv failliet en kunnen de schuldeisers, bijvoorbeeld de stichting die het pand gaat verhuren, fluiten naar hun centen.

Maar goed, we krijgen er 20 arbeidsplaatsen bij. Ik ben benieuwd hoeveel van die arbeidsplaatsen worden ingevuld door inwoners van de gemeente Ede. Het is mij niet helemaal duidelijk waar die ander 2.980 arbeidsplaatsen vandaan moeten komen en ik hoop maar dat al die mensen niet met de auto komen want dan krijgen we echt een serieus verkeersprobleem.

Maar wat ik nog meer hoop is dat die ander 2.980 arbeidsplaatsen niet zoveel gaan kosten als de eerste 20.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *