Tutten met Rutte

Dat je geen 130 mag rijden tussen Ede en Bennekom vindt iedereen logisch. Dat er bij de Albert Heijn geen heroïne in het diepvriesvak ligt vinden we ook vanzelfsprekend. Het storten van vervuilde grond in nieuwbouwwijken, ik noem maar wat, is ook verboden. Niemand die daar het woord betuttelen bij gebruikt want 130 kilometer per uur rijden op provinciale weg is niet echt veilig, het gebruik van heroïne schijnt ook niet goed te zijn voor de gezondheid en het storten van vervuilde grond doet ook niemand goed. Geen woord over betutteling dus.

Nou kun je bij de supermarkt wel gewoon sigaretten kopen. Bij de slijterij even verderop kun je iedere dag een fles jenever halen of je haalt repen chocolade die voor meer dan de helft uit suiker bestaan. Laat ik met het meest onschuldige beginnen: chocolade. Over sigaretten en drank denk ik  liever niet te veel na.

Er ligt hier een reep chocolade in de kast en die weegt 100 gram. Als ik mijn best doe dan heb ik die chocolade binnen 5 minuten op. Kost geen enkele moeite. In die 5 minuten haal ik 28 gram suiker naar binnen. Dat is ongeveer 7 suikerklontjes. Als ik in 5 minuten 7 suikerklontjes naar binnen moet werken zonder die bruine substantie daaromheen, dan gaat me dat niet lukken. Ik word dus eigenlijk een beetje vergiftigd. Spoel je één en ander weg met een Fanta dan scoor je nog 5 suikerklontjes. Niet heel erg gezond, zeker als je daarna nog een peuk opsteekt tegen de vieze smaak.

Als een minister dat soort gedrag wil gaan aanpakken dan schijnt dat ineens betutteling te heten. Dan wordt er ineens een beroep gedaan op de vrijheid van het individu, persoonlijke keuze’s en meer van dat soort liberaal gedachtengoed annex VVD-gelul.

Diep in mijn hart ben ik wel blij met dat soort betutteling van de overheid. Het zou er zo maar toe kunnen leiden dat chocolade binnenkort voor het grootste gedeelte uit cacao bestaat. Of dat een borrel zo duur is dat je je wel drie keer bedenkt voor je hem inschenkt. Of dat mensen zich een soort junk voelen als ze een pakje sigaretten kopen. Betuttelen? Nee. Het is meer dat iedereen bewust word van de risico’s en die bewustwording begint nou eenmaal vaak bij de portemonnee.

Schijnheilig is het wel, die betutteling. Want ook al ben je gestopt met je peuken, je bier en je suiker, dan blijft er nog genoeg over om van te ‘genieten’. Dagelijks vliegen tientallen vliegtuigen over Ede die hun kerosine over me uitstorten. Vliegt er even niets dan is er altijd nog de A30 die de luchtvervuiling door je longen perst. En mocht er dan ooit een moment zijn dat er niets vliegt of rijdt dat me mijn gezondheid aanvalt, dan zijn er altijd nog de vijf miljoen kippen in Ede die, vooruitlopend op hun fipronileieren, hun fijnstof over me uitbraken.

Betuttel me dus gewoon nog even door, beste overheid. Maar dan wel volledig. Belast vliegreizen fatsoenlijk, maak elektrisch autorijden voor iedereen toegankelijk, en niet alleen voor de leaserijders.  Sluit de zogenaamde duurzame biomassacentrales en breng die kippen naar de Zweedse kok. Dan kunnen ze samen lekker tutten.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *