Subsidieinfuus

Terwijl er voor een minisubsidie voor de Voedselbank maandenlang overlegd en gedebatteerd wordt floepte er eind vorig jaar ineens € 150.000 naar het Akoesticum. Zomaar. Niemand die tegen het Akoesticum zei dat ze het geld maar op moesten halen ‘in de markt’, het antwoord dat de Voedselbank wel kreeg.

Het Akoesticum is ook zo’n erfenis van een wethouder die met mooie verhalen gemeenschapsgeld gebruikte om iets na te laten aan Ede. Iets waar niemand op zat te wachten. Maar het verkooppraatje erbij was dat de Grotestraat vol zou stromen met muzikanten die bulkten van het geld en dat allemaal uit gingen geven in Ede. De Edese middenstand zou binnenlopen.

Bovendien werd er een pand uit de noodlijdende exploitatie van de Kazerneterreinen gehaald, zodat het verlies op dat mislukte project ineens een stukje lager leek. Wel moest er even een verbouwinkje geregeld worden: 14 miljoen. Op kosten van de gemeente Ede uiteraard maar daarvoor kreeg Ede wel een hele stabiele huurder die Ede zou doen bruisen. Maar er bruist niets. En de huurder blijkt wat minder stabiel.

Deze week publiceerde Akoesticum het conceptjaarverslag. En de winst over 2018 bleek maar liefst € 5.647. Maar dat is dan wel inclusief die subsidie van € 150.000 van Ede. Van ons dus. Het Akoesticum draait dus eigenlijk een dik verlies. Van 6 van de 36 werknemers werd in 2018 afscheid genomen. Vervolgens worden er wel weer vrijwilligers aangetrokken. Er zijn nu maar vier fulltimers in dienst, de rest heeft een min/max of een 0-uren contract. Tot zover dus het werkgelegenheidsargument dat bij dit soort megalomane projecten altijd de raad in wordt geslingerd.

Het Akoesticum waarschuwt in het jaarverslag alvast voor te hoge huurkosten. Die kunnen ze alleen aan de gemeente betalen als diezelfde gemeente 150 mille doneert. Broekzak/vestzak dus maar zo lijkt het voor de buitenwereld net alsof er geen huurachterstanden zijn.

Maar het Akoesticum zit in een zetel. Ze weten dat Ede zonder huurder helemaal niets met een duurverbouwd pand kan, dus die hand die werd opgehouden om 1, 5 ton op te halen was behoorlijk dwingend.

Na de Fietser is het Akoesticum het tweede project waar we in zijn gefrommeld. Bij alletwee werd beloofd dat Ede ervan zou opbloeien. Het zou een impuls zijn voor de middenstand. De werkgelegenheid zou met honderden fte’s toenemen. Twee keer niet dus. Dat zou een waarschuwing moeten zijn. Maar we staan nu op de rand van een derde blunder: het WFC.

Nu bijna alle politieke partijen terecht vragen stellen en eigenlijk alleen de ChristenUnie nog een voorstander is werd het tijd om de Foodpropagandamachine op te voeren. Bijna dagelijks tweets, nieuwsbrieven en zelfs artikelen in de krant waarin de wethouder het project maar blijft verdedigen. In al zijn neutraliteit.

Als we dit door laten gaan dan kan het WFC naast het Akoesticum gaan zitten in de zetel die Too Big To Fail heet. In Emmen staat ook zo’n zetel, met een dierentuin er in. Het verlies daar is zo groot dat het goedkoper lijkt om jaarlijks subsidies te doneren in plaats van te doen wat iedere ondernemer zou doen: de stekker er uit trekken.

Wethouders zijn geen ondernemers. Wethouders gebruiken gemeenschapsgeld voor hun hersenspinsels. Ondernemers kijken wel uit, die gebruiken hun eigen geld. Een wethouder die gaat ondernemen is dus een slechte combinatie.

Voor de derde keer in een paar jaar staat de raad voor de keuze. Twee keer is er gefaald: bij de Fietser en bij het Akoesticum.

Maak dit keer dus een goede keuze: doe het niet.

 

1 thought on “Subsidieinfuus

  1. De gemeente Ede gaat vanaf 2020 jaarlijks structureel 75.000 euro subsidie
    verlenen aan het Akoesticum. Heeft de gemeenteraad daar iets over gezegd in bij de behandeling van de perspectiefnota in het voorjaar van 2019? Niets!!
    Wat is de meerwaarde van het Akoesticum voor de inwoners van Ede?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *