Stikstofjunks

Het gebeurt niet vaak maar af en toe daalt er een wethouder van zijn ivoren toren af naar de riolen van Twitter. Waarom zou je je als wethouder nog bemoeien met het gepeupel met een eigen mening op Twitter terwijl je op Facebook massa’s likes kunt krijgen als je een foto van jezelf plaatst roepend hoe mooi Ede wel niet is? Of was.

Het moest dus wel gaan om persoonlijke pr en dit keer was het JP van der Schans, die opvallend bleekjes ziet, van het ooit machtige CDA die zich mocht uitspreken over de ordinaire handel in vervuiling: stikstof in dit geval. Wat is er gebeurd? Rijkswaterstaat kocht een paar boerderijen in de omgeving van Ede om de stikstofrechten te verkrijgen waarmee ze de verbreding van de A27 rond Utrecht rond kan krijgen.

Wethouder van der Schans klaagde al eerder in Trouw dat hij dit niet meer uit kon leggen. Aan mij bijvoorbeeld. Of aan andere burgers. Alsof hij de rest van dit vervuilende en vernietigende beleid van dit college wel uit kan leggen.

De A27 dus. Ik kom er ongeveer eens in de 10 jaar overheen als een niet nader te noemen persoon de A12 niet kon vinden en per ongeluk op de A27 terecht komt terwijl ik nog zo goed de juiste route had aangegeven. En verdomd: je staat er altijd in de file. En er iets niets zinlozer dan duizenden auto’s in een rijtje die met een pruttelende motor massa’s troep uitstoten.

Als er dus één goede reden zou kunnen zijn om stikstof te verhandelen dan is het wel het voorkomen van files. Je vergeldt kwaad met kwaad maar per saldo wordt het er iets beter van dan dat het was. Gunstig voor Ede ook want de vervuiling verplaatst zich naar Utrecht: prima! Maar uiteindelijk is de handel in stikstof pervers. Er bestaat geen recht op uitstoot van schadelijke shit. Er bestaat een plicht om het te voorkomen maar daar trekken weinig politici zich wat van aan.

Er zijn helemaal geen rechten om stikstof, CO2, ammoniak, roet, fijnstof en andere bagger de lucht in te spugen. Lucht, die we allemaal inademen. Dat moet ophouden. Toch doet de gemeente Ede daar gewoon aan mee. Die kopen ook gewoon vervuilingsrechten op. Maar de wethouder heeft een ‘weerwoord’: de stikstofrechten die de gemeente Ede koopt zijn bedoeld voor projecten in de gemeente Ede, bijvoorbeeld woningbouw in Otterlo. Of zijn dit stikstofrechten voor de bouw van weer 400 chalets voor toeristen?

Er zijn bedrijven die optreden als een soort beurs voor kopers en verkopers van stikstofrechten en daar geld aan verdienen.  Ze noemen zich dan ondernemers maar zijn gewoon dealers in vervuiling. We komen nooit van het stikstofprobleem af als die rechten tot in de eeuwigheid door blijven lopen. Wat je dus niet moet doen als gemeente is als een stikstofjunk zaken doen met dit soort louche bedrijven.

Het zou strafbaar moeten zijn om daar in te handelen. Een gemeente zou zich daar niet mee moeten inlaten. Stoppen dus met het toekennen van waarde aan ‘rechten’ om de wereld in het algemeen en Ede in het bijzonder te vervuilen met allerlei troep.

Trek gewoon die rechten in, dat lost tenminste wat op. En een college dat het opkopen van stikstofrechten door Rijkswaterstaat afkeurt omdat daarmee de mogelijkheid om de eigen omgeving te vervuilen kleiner wordt?

Nee, dat is inderdaad niet meer uit te leggen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *