Station Ede

“Nu al één van de mooiste stations van Nederland” twitterde een Edese man en die tweet met bijbehorend filmpje werd 65.000 keer bekeken. Meer dan 200 reacties en daaruit kon je lezen dat niet iedereen het met hem eens was. Het was meer: iedereen was het niet met de Edese man eens.

Dat kan natuurlijk kift zijn, he? Jaloezie! Of het is een kwestie van smaak en daar kun je met mij eindeloos over twisten maar dan komen we er toch niet uit. Misschien een belangrijker vraag: is het functioneel?

De ligging is in ieder geval goed. Het station komt nu vlakbij de World Food Experience uit dus die honderdduizenden bezoekers hoeven niet ver te lopen! Oh wacht…

Nou ja, euuh, komen er treinen? Ja, die komen er. Goed nieuws! Je kunt immers maar beter een lelijk station hebben waar treinen langskomen dan een mooi station waar geen spoor te bekennen is dus we kunnen vaststellen dat de locatie functioneel is.

Ook zo’n vraag: sta je er droog als je staat te wachten op de trein en het regent? Ja. Dat zou je denken. Als je een nieuw station bouwt dan zorg je er in ieder geval voor dat de reizigers droog kunnen wachten. Of het nou een mooi station is of niet. Helaas, het antwoord is nee. Je staat niet droog. Het dak is zo hoog dat de regen er gewoon onderdoor waait. Wil je droog blijven dan moet je op de rails gaan staan maar dat wordt dan weer afgeraden. Misschien dat ze in de toekomst het dak een paar meter naar beneden kunnen laten zakken?

Is het een duurzaam station? Op de foto is geen zonnepaneel te zien. Daar leent het dak zich niet voor. Je had ook een dak kunnen kiezen waar wel zonnepanelen op passen maar daar is blijkbaar niet over nagedacht. Geen duurzaam station dus.

Was het dan in ieder geval een duur station? In 2018 werden de kosten begroot op 81 miljoen euro. Zes jaar later komen we 32 miljoen hoger uit. Even terugrekenen: dan komen we op 267 euro per Edenaar dat het nieuwe station duurder is dan begroot.

Daar is dus iets geweldigs misgegaan. En we weten al wie de schuldige is: de zandhagedis. En Corona. En de oorlog in Oekraïne. De stijgende zeespiegel. De klimaatsverandering. Maanlandingen. Dat is het mooie, er is niemand in Ede die verantwoordelijk is voor een budgetoverschrijding van 32 miljoen!

Er zijn landen, in Japan bijvoorbeeld, waar verantwoordelijken huilend hun excuses aanbieden voor mislukkingen. Er zijn gemeenten in Nederland, bijna allemaal, waar direct een spoeddebat wordt gehouden. Maar niet in Ede.

Hier gaat het college uitgebreid proostend, alsof ze zelf dat dak hebben gebouwd, op de foto. Geen enkele vorm van schaamte. Geen gevoel van verantwoordelijkheid naar de Edese belastingbetaler. Geen enkele hersencel die overweegt iets van ‘sorry’ te zeggen.

Nee hoor, er worden zelfs wat oud-wethouders opgegraven om ook gezellig op de foto te gaan. De ene was verantwoordelijk voor het Akoesticum, de andere voor het World Art Center. Ja, je telt in Ede pas mee als je projecten mislukken en je de belastingbetaler voor de schade laat opdraaien.

Proost, op het nieuwe station!

2 thoughts on “Station Ede

 1. Er wel eens over gedacht om als collectief een partij op te richten, noem het Ede Dorp ofzo, je verkiesbaar te stellen, en het dan allemaal heeeeeeelemaal anders, en eeeeeeindelijk eens goed te doen?

  1. Harrie,

   Goede tip. Ik hoop ook nog altijd dat er een paar mensen opstaan die wel het goede voor hebben met de burgers in de gemeente Ede ipv zichzelf en hun vriendjes. Dan kunnen we van de huidige drama lamas afscheid nemen.

   Voor jou heb ik ook een tip. Ik lees regelmatig dat je het niet eens bent met de auteurs. Prima, maar bespaar jezelf de moeite en irritatie dan van het lezen! En al helemaal om nog een reactie te plaatsen. Ga lekker minutieus de propaganda krant van Ede door spitten. Ik heb het over de Ede Stad. Vol verhalen hoe goed ons bestuur wel niet is en wat voor fantastische dingen ze allemaal bereikt hebben. Dat kan vanuit een heerlijke sta op stoel of een zalig op jouw vorm gemaakt matras. Beide uit te zoeken op de pagina volle advertenties.

   Zo ontstaat een win-win situatie. Jij hoeft je niet te ergeren aan kritische mensen en wij op onze beurt niet op mensen die alles voor zoete koek slikken zonder ooit door te vragen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *