Toptalent!

Onze regio heeft toptalent nodig. Geen voetballers of tennissers maar topwerknemers. Dat zegt in ieder geval Regio Foodvalley en iedereen in de gemeenteraad werd enthousiast. Prima hoor, laat die werkgevers zelf maar op zoek gaan naar toptalent. Iedere snackbar heeft tegenwoordig een eigen afdeling HR, dus laat werkgevers zelf die personeelswerving betalen. Maar nee, Regio Foodvalley gaat zijn best doen om toptalent naar deze regio te trekken. En bij Regio Foodvalley zitten geen vrijwilligers dus dat gaat weer een hoop extra belastingcenten kosten.

Waar moeten die toptalenten vandaan komen? Dat werd er niet bij gezegd. Ik wil niemand ongerust maken maar heel Nederland zit vol met regio’s die allemaal op zoek zijn naar toptalent. Dat wordt dus een ratrace waarbij iedere verwende millenial een Tesla en een salaris boven de ton krijgt zonder dat ze ooit iets hebben gepresteerd. Dat werkt dus niet.

Dan blijft het buitenland over. Maar, nogmaals ik wil niemand ongerust maken, in de rest van Europa zoeken ze ook allemaal toptalent. En ik hou van optimisme maar waarom ze je naar Ede komen als je ook in Londen of Parijs aan de bak kunt? Dat werkt dus ook niet.

Blijft de rest van de wereld over. Toptalenten uit India of Indonesië bijvoorbeeld! We bieden ze een net salaris en een mooi huis aan de rand van Ede, er zijn hier immers woningen genoeg, en Edese werkgevers kunnen nog meer winst maken!

Daar hangt wel een kolonialistisch geurtje omheen.

Vroeger haalden we kruiden en specerijen uit derdewereldlanden. Met die winsten werd Nederland opgebouwd maar nu kijken we daar met afschuw op terug.

Maar nu gaan we hetzelfde doen. We halen toptalenten uit die regio om hier de winsten van Edese bedrijven verder te verhogen. We horen steeds ‘opvang in de eigen regio’ behalve als we geld aan ze kunnen verdienen.

En juist terwijl die landen hun eigen toptalenten nodig hebben om hun economische achterstand, die ze op de rest van de wereld hebben, in te kunnen lopen. Mensen uit de derde wereld willen we liever niet, tenzij ze heel slim zijn en onze economische voorsprong nog verder kunnen vergroten. Zo kunnen de economieën van die landen nooit naar een fatsoenlijk niveau worden getild. En zal de neiging om naar de Europese welvaart te emigreren groter worden.

Maar Regio Foodvalley gaat daar voor zorgen. Regio Foodvalley als een soort moderne VOC dus. We rukken jongen mensen uit hun eigen omgeving en gezinnen weg om hier de winsten te vergroten. Een nieuwe vorm van mensenhandel.

Niet alleen een klap in het gezicht van die landen ver weg, maar ook een klap in het gezicht van de jongeren hier uit Ede: alsof daar geen toptalent tussen zit. Maak mij niet wijs dat we een jongen uit India moeten halen wat een jongen uit Ede niet zou kunnen. Of zou kunnen leren.

Hebben we dan geen toptalent nodig? Jawel, we kunnen hier in Ede wel wat politiek toptalent gebruiken. Een college dat niet alleen denkt aan de belangen van Edese ondernemingen maar vooral aan Edese burgers. Een gemeenteraad die de eigen taak wat serieuzer neemt en zelf gaat nadenken in plaats van slaafs het college volgen.

Maar ook hier geldt: die talenten lopen er in Ede genoeg rond. Maar helaas, nog niet op de Bergstraat.

Foto & licentie: https://www.flickr.com/photos/iloasiapacific/8391859530

1 thought on “Toptalent!

  1. Ik moet iedere keer weer lachen om de pogingen van het gemeentebestuur van Ede of de Foodvalley om het slimste jongetje van de klas te worden terwijl het Calimerogedrag ervan af spat.Ede als middelpunt van de wereld. Middelpunt van Nederland- maar dan letterlijk- lukt dan nog net wel maar daar moeten de ambities dan maar mee stoppen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *