PoisonValley

Een deprimerend weekje voor de Edese liefhebbers van gezonde lucht. Nadat het fijnstof van vuurwerk nog maar net uit de atmosfeer was verdwenen werd duidelijk dat we niet alleen met Oud en Nieuw worden vergiftigd maar binnenkort gebeurt dan 24000 keer per jaar als de vakantiejumbo’s duizenden kilo’s blank vlees naar zonnige bestemmingen vliegen. En dus over Ede.

Zo vlak voor de verkiezingen doen sommige partijen alsof ze hier erg tegen zijn. Dat is natuurlijk niet zo. De ChristenUnie spartelt een beetje tegen. Laagvliegen mag niet! Maar tegen hoogvliegen zullen ze echt niet tegenstemmen. Net alsof die verbrande kerosine dan niet op Ede terechtkomt. Het duurt alleen een paar minuten langer.

Nou hebben we in Ede helemaal geen sterke politieke lobby. We hebben een wethouder die vind dat Lelystad Airport kansen biedt voor onze regio en een burgemeester die het geluid tijdens de testvlucht ‘mee vond vallen’. Daarnaast organiseert Ede een vliegshow waarbij de vliegtuigen zo laag vliegen dat je ze ongeveer kunt aanraken dus dat maakt zo’n protest ook niet echt geloofwaardiger. Maar het is dan ook een protest voor de bühne, in het regeerakkoord hebben het CDA, de ChristenUnie en D’66 zich al gecommitteerd aan de opening van Lelystad Airport. Dat komt er pas uit als de verkiezingen van Provinciale Staten zijn geweest. 

Nou zweeft er in Ede al genoeg ellende door de lucht. In drie ‘duurzame’ energiecentrales worden Edese bossen verbrand. Ik wil niemand ongerust maken, maar daar komt de nodige troep bij vrij. Terwijl in heel Nederland het stoken van hout als milieuvervuilend wordt gezien verbrandt Ede op ‘duurzame’ wijze hout.

In het hoekje van de A12 en de A30 zit je trouwens nooit zonder milieuvervuiling. De tienduizenden stinkdiesels die daar dagelijks overheen rijden zorgen voor een constante input van luchtvervuiling. Die vervuiling zou met 40% gereduceerd kunnen worden maar twee jaar geleden besloot het college om geen verzoek in te dienen om de maximum snelheid op de snelwegen rond Ede te verlagen naar 100. Ons college wil dus dat er gewoon 120 gereden wordt rond Ede. Zo zitten we in ieder geval nooit zonder fijnstof.  

En anders hebben we nog die vijf miljoen kippen in onze gemeente, die dagelijks hun soja-afval, dat ze als voedsel krijgen, weer uitboeren in de frisse Veluwse lucht. Woon je ‘op Enka’ dan bof je helemaal want dan leef je ook nog eens op vergiftigde grond. Alle ingrediënten in Ede voor allerlei rottige ziektes.

Alsof het nog niet genoeg is gaat Ede nu ook Roundup spuiten in de bermen om een plantje dood te maken. Dat Roundup is een kankerverwekkend bestrijdingsmiddel dat ons gaat verlossen van de Japanse Duizendknoop. Frankrijk nam op dezelfde dag als de gemeenteraad tot bermvergiftiging besloot het besluit om Roundup volledig te verbieden maar wat weten die Fransen er nou van? Het is trouwens gewoon eetbaar, die duizendknoop en voor het eerst zag ik toegevoegde waarde van het begrip FoodValley: je kunt hier gewoon uit de bermen eten dus gewoon wat recepten verspreiden en het probleem lost zich van zelf op lijkt me.

Als ik moet kiezen tussen een Japanse plant die CO2 opneemt of het gif dat wordt gebruikt om het te bestrijden dan weet ik het wel: Japanse plantjes. Dat lijkt me ook goed te passen binnen de inclusiviteitsgedachte waar iedereen mee weg loopt maar die inclusiviteit geldt blijkbaar alleen voor mensjes en niet voor planten en dieren zoals de wolf, waarvan de echte burgemeester van Ede, baron van Voorst tot Voorst en weer terug, heeft gezegd dat die onmiddellijk moet worden afgeschoten. Tenminste, in de buurt van de Hoge Veluwe en in de nabijheid van zijn landgoed in Zwolle. Zo’n nimby zonder gêne, waar zie je dat nog?

39 Raadsleden beslissen over de gezondheid van 115.000 Edenaren maar maken zich druk over Japanse plantjes, een kampioenschap wielrennen en de zendmachtiging van Omroep Ede die het maar niet voor elkaar krijgt om een raadsvergadering uit te zenden.

Lekker, het reces is weer afgelopen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.