Passion

Man, wat kun je lachen tijdens zo’n raadsvergadering! Soms hangt het van hypocrisie aan elkaar. Afgelopen donderdag was het weer schijnheiligheid troef. Boeren die kwamen protesteren door raadsleden een treesje eieren aan te bieden en raadsleden die niet wisten hoe snel ze dit protest moesten ondersteunen. Alles voor een paar zetels natuurlijk.

Het zijn diezelfde raadsleden die kritiekloos instemmen met de plannen van FoodValley die van de Gelderse Vallei zo snel mogelijk een vleesloze vallei willen maken door de eiwittransitie. Allemaal aan de amandelmelk en sojaburgers en die lastige boeren zo snel mogelijk uitkopen want we willen bouwen, bouwen, bouwen. Maar ondertussen snel op de foto en je steun uitspreken voor de boeren en dat stemmen over FoodValley doen we wel als er niemand kijkt.

Echt, een wonder dat dat kantoor van FoodValley nog niet geblokkeerd is want als er één organisatie is die de Gelderse Vallei wil hervormen tot de zogenaamde Groene Metropool, waar voor boeren geen plek meer is, dan is het FoodValley wel. Daarbij ondersteund door het World Economic Forum, ook al zo’n antidemocratische organisatie.

Nog meer hypocrisie? De evenementen. Het aanvragen van vergunningen voor evenementen duurt nu schijnbaar wat lang. Of dat niet wat sneller kon. Even een amendement in elkaar gedraaid en zowaar: aangenomen. Dat duurde een paar uur en toen kwam de Passion aan de orde.

Een miljoen om Ede op de kaart te zetten door de Passion naar binnen te halen was zelfs de Edese gemeenteraad te gortig. Dan maar een goedkoop aftreksel georganiseerd door de Raad van Kerken. Het college had besloten dat daar, alweer, een onderzoek naar gedaan moest worden.

Dat schiet natuurlijk niet op en er was een amendement dat dit onderzoek maar afgelast moest worden. Waarom zou de gemeente zich ook moeten bemoeien met de inhoud van een evenement dat door een private partij wordt georganiseerd? We wilden een paar uur geleden toch dat het allemaal wat makkelijker kon gaan?

Het was een brug te ver voor sommige partijen. Evenementen zijn leuk, maar politieke partijen willen wel invloed op de inhoud kunnen uitoefenen. Diezelfde reflex zag je ook bij het debat over subsidie voor ‘onafhankelijke journalistiek.’: ja, goed, maar we willen wel graag meepraten over de verdeling van de poen.

Noem het betweterigheid, noem het communisme 2.0 maar als de gemeenteraad zich nu ook al wil bemoeien met de inhoud van journalistiek en evenementen dan heb ik nog wel wat andere zaken waar ze zich druk over kan maken. Gaat GemeenteBelangen bepalen wie de rol van Jezus gaat spelen? Bepaalt D66 nu wie van de apostelen een homo was?

Van mij had het niet gehoeven, die Passion in Ede, maar als je het doet, doe het dan goed. Hetzelfde geldt voor de Gay Pride in Ede. Die zijn er in Amsterdam en in Utrecht maar ik kan me er in Ede niets bij voorstellen.

Doe het goed of doe het niet. En doe ’s wat nieuws. En vooral: gemeenteraad, bemoei je niet met de inhoud.

1 thought on “Passion

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *