EEN BLIJVENDE HERINNERING

Ede wordt in de vaart der volkeren opgestuwd. Gewoon fantastisch! Wat doet de gemeente Ede daarvoor? Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt komt er een kunstijsbaan in Ede. Want Ede verdient zoiets. Ede kan niet langer zonder een kunstijsbaan. Het kost een bak met geld, maar dan heb je ook wat. Wat geeft dat nou dat de gemeente Ede zoiets zelf gaat betalen? Strooien met belastinggeld is lekker makkelijk. In Ede gebeurt dat nu al met The World Food Experience. De gemeente Ede geeft aan dat projectje 6 miljoen euro en leent ook nog even gauw zo’n 22 miljoen euro. Het rijk geeft nog 5 miljoen en de provincie 17 miljoen. Dat geeft toch niet, het is maar belastinggeld! Dan ook nog even dat museum ARTBASE Ede! Dat museum komt er, weliswaar ietsje later, maar toch. Ieder jaar gaat er een half miljoen euro belastinggeld naar toe en er is ruim 7 miljoen euro belastinggeld nodig voor de inrichting.   

Maar dan de kunstijsbaan. Neen, niet zo maar een ijsbaan; het gaat nog meer over een nieuwe overdekte kunstijsbaan van olympische afmetingen. Gefluisterd wordt ook nog ten gemeentehuize dat er in Ede een professionele overdekte wielerbaan moet komen.

Waarom gaat dat allemaal gebeuren? Nou, dat is vrij simpel. Ede is het Food (voedsel) centrum van de gehele wereld. Er wordt zelfs gefluisterd dat de gemeente Ede getracht heeft om de Wageningse landbouw-universiteit te laten verhuizen naar Ede. Want Ede is toch het Food centrum van de gehele wereld.

De gemeente Ede vindt blijkbaar al vele jaren dat Ede ook het centrum in de gehele wereld is van het wedstrijdschaatsen op olympisch niveau. Geen twijfel mogelijk: The World Skate Experience Ede. Ik vergeet bijna het wielrennen: The World Cycling Experience Ede.

De nadelige gevolgen zijn slechts op landelijk niveau te zien. Sportcentrum Papendal zal worden opgedoekt. De ijsbaan in Heerenveen gaat op termijn failliet en de wielerbaan in Apeldoorn zal worden omgetoverd tot sociale woningbouw. Ja, ja, Ede is tenslotte op vele gebieden het centrum van de gehele wereld.

Maar er is 1 probleem, een groot probleem! Dat moet even worden uitgelegd. Enkele jaren geleden ging de Edese burgemeester Van der Knaap met pensioen. Om hem blijvend te eren werd de nieuwe sporthal naar hem vernoemd. Prima! Over een paar jaar zal de huidige burgemeester Verhulst van Ede met pensioen gaan. Dat zou toch iets moois qua naamgeving kunnen opleveren! Een blijvende herinnering, ja toch!

De nieuwe kunstijsbaan: The Verhulst Skating Palace? Het nieuwe zwembad: The Verhulst Swim Paradise? De nieuwe overdekte wielerbaan: The Verhulst World Cycle Center Ede?

Ach, hadden we nog maar dat andere volslagen overbodige project in Ede: The World Art Centre!!

Wist u, geachte lezer, dat daarover een paar jaar geleden zeer ernstig in de gemeenteraad over The World Art Centre Ede is gekletst? Daar bleef het gelukkig bij! 

Nu terug naar de werkelijkheid van dit moment. The World Food Experience Ede. Het is nu wachten op de volgende voortgangsrapportage per 1 september a.s. en op het definitieve ontwerp van het gebouw en op de aanbesteding van de bouw en we wachten ook nog geduldig met ons allen op het nieuwe raadsvoorstel waarin zal komen te staan dat er nog meer belastinggeld bij moet!

Misschien duurt het daarom nog vele jaren voordat het voedselattractiepark werkelijkheid wordt. Maar dan komt langzamerhand wel een nieuwe naam naar boven: The World Food Verhulst Experience Ede!

Misschien dat de door mij hierboven bedachte namen nogal flauw en gemakkelijk zijn.

Maar het voedselattractiepark in Ede gaat echt de volgende naam krijgen: The World Food Experience Ede. Die naam is nota bene bedacht (voor veel belastinggeld) door een professioneel reclamebureau. Worden we daar in Ede daar blij van? We zullen het zien!!

Toch nog even naar een nieuwe naam voor dat voedselattractiepark. Ik voorspel dat er in september a.s. een nieuw raadsvoorstel komt met daarin de dringende vraag aan de gemeenteraad om nog gauw even 8 miljoen euro extra te lappen om dat attractiepark van de grond te krijgen. Naar verluidt zingt er op het gemeentehuis nu al een nieuwe naam rond voor het park: “De laatste strohalm”. Dan weten we in ieder geval waar we aan toe zijn!   

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thialf_ijsbaan.jpg 

1 thought on “EEN BLIJVENDE HERINNERING

  1. Marcel, ik zal je het behoefte onderzoek en haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Ede toezenden om te bestuderen en dan je artikel te zuiveren van onjuiste informatie en om een nieuw bericht te produceren over dit onderp. Voorts zal ik binnenkort zelf met een artikel naar buiten treden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *