Mountainbike

Misschien handig om van tevoren even te zeggen: ik hou niet van fietsen. Ik doe het af en toe wel maar niet voor de lol. Fietsers kijken doe ik wel graag maar alleen als ze Tom Dumoulin heten. Dus als ik in het bos loop dan sta ik niet te genieten van die bierbuiken die zich in een soort robocoppakje hebben geperst en het geheel afronden met een spiegelende zonnebril onder een helm waaronder je normaal gesproken alleen Japanse soldaten zou verwachten. Mountainbikers dus. Waarschijnlijk vinden mountainbikers dat ik er ook raar uitzie dus we hebben een soort status van leven en laten leven.

Nu hebben we in Ede sinds kort speciale mountainbikeroutes en dat lijkt me goed. Zo komen mountainbikers en ik elkaar minder tegen en daar wordt iedereen gelukkig van. En bovendien: als er wandelroutes zijn, waarom zouden er dan geen mountainbikeroutes mogen zijn? Ieder zijn meug.

Nu heeft de Randstedelijke milieumaffia het sinds kort voorzien op mountainbikers. Want slecht voor de natuur. Het is mogelijk dat Bambi schrikt van zo’n mountainbiker. Want ook mensen maken herten aan het schrikken. Dat lijkt me eigenlijk niet verkeerd. Het is niet de bedoeling dat zo’n hert handtam wordt zodat het in het najaar door de bewapende bejaardenbrigade wordt afgeknald onder het mom van natuurbeheer. Er moet toch ook wat spanning en beweging in zo’n jachtpartijtje zitten lijkt me.

Ede wordt steeds meer een overloopstation van de Randstad. Hordes Amsterdammers komen hiernaartoe vanwege de goedkope huizen en de ideale ligging langs de snelwegen. Overdag forensen naar de kantoorbunkers in het Westen des lands, en passant de walmende diesel over de Ginkelse heide uitstortend.

Of ze zijn op weg naar Schiphol voor een weekje in de zon. Die vliegroute loopt niet door het bos maar er net overheen zodat de herten de hele dag kerosine happen. Ik zal niet weer over de vijf miljoen kippen in Ede beginnen maar hun uitstoot lijkt me ook niet bevorderlijk voor het welzijn van de bosbewoners. Ook het grondwaterpeil onder Ede schijnt niet heel gezond te zijn, behalve als je van glow-in-the-dark drankjes houdt.

De biomassacentrales, waarvan Ede als ongeveer laatste in Nederland beweert dat ze reuze duurzaam zijn, vreten alle bossen op en we noemen dat dan ‘onderhoud’.

Heb je als hert of beukenboom alle diesel, kerosine, gifstoffen en kaalslagen overleefd dan wachten nog de slachtpartijen van de bejaarde natuurbeheerders met hun karabijnen. Van alle ellende die je kan overkomen lijkt me een mountainbiker nog het minst gevaarlijk.

Mensen die lekker door de bossen fietsen met als enige uitstoot hun zweet en als enige gevaar dat ze een konijn laten schrikken met hun fluorescerende t-shirtjes en gekke helmpjes weten de natuur beter op hun waarde te schatten dan de geleerden die van de bossen een exclusief verblijf willen maken voor zichzelf en de best betalende gasten.

Stop de gekkigheid en hou de bossen open. Ook namens Bambi.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *