Hoofdstad van de Veluwe

Dinsdagmorgen tijdens het forenzen hoorde ik opeens de naam van onze burgermeester op de landelijke radio. Als trotste Edenaar spitse ik mijn oren en luisterde ik waarom het in eens over Rene Verhulst uit Ede ging. Helaas wist de verslaggever het ook niet. De burgermeester zat in zijn maag met terugkerende Syriëgangers en wilde ‘meer middelen’ of zoals de Telegraaf het noemt een ‘license to operate’, meer bestuurlijke handvatten. Welke middelen dit dan zijn was de radioman niet helder en ik haal het ook niet echt uit het krantenartikel. Maar goed, de zorg is gedeeld, wie weet heeft het positief effect ook al is wat er dan moet gebeuren (nog?) niet helemaal helder. Ede staat toch maar weer even mooi op de kaart.

Ondertussen is wethouder Leon Meijer ook al lang geen vreemde meer in de landelijke media, van EenVandaag tot Arjen Lubach toe. Zijn laatste opmerkingen in onze landelijke media maakte me enthousiast.

Het zal de vaste lezers van EdeDorp niet ontgaan zijn dat diverse columnisten hier zich vrij druk maken over het feit dat Ede geld aan van alles en nog wat uitgeeft, geld overhoudt maar ondertussen keihard wil gaan bezuinigen op de jeugdzorg. Dat onze wethouder bij het rijk aanklopt lijkt me zeer terecht. Dat ik me ondertussen blijf verbazen waar de gemeente allemaal WEL geld aan uitgeeft maakt dan even niet uit denk ik.

Tenminste, als ik in dezelfde krant onder elkaar zie staan ‘SUBSIDIE VOOR GROENE SCHOOLPLEINEN’ en ‘OPROEP WETHOUDERS: MEER GELD VOOR JEUGDZORG’ dan krijg ik dat in mijn hoofd niet rond. Natuurlijk gun ik iedereen zijn of haar kindercollege, NK-wielrennen en zelfs die bomen op de schoolpleinen maar je maakt mij niet wijs dat er binnen de huidige begroting geen geld te vinden is om belangrijke dingen wel te doen.

Toch denk ik dat het goed is dat onze wethouder zich in de landelijke media hierover uitspreekt. Het rijk heeft enorm bezuinigd op de jeugdzorg en het probleem op het bordje van de gemeenten gedumpt. De vraag om meer geld lijkt me zeer terecht. En ons Ede staat weer even op de kaart.

Toch eindigt deze column niet met het uitroepen van Ede tot hoofdstad van de Veluwe. Om eerlijk te zijn wist ik ook niet dat deze term een ding was. Ik las hem in ‘de Gelderlander’ toen de Duitse metalsensatie Rammstein bekendmaakte dat ze een een PR-stunt ging uitvoeren in Berlijn, Brussel, Wenen én Apeldoorn. Geen idee wat de city-marketeers van Apeldoorn uitgevoerd hebben maar het heeft vast niets met ‘food’ te maken.

Natuurlijk prima dat onze lokale politici ondertussen vanuit ons eigen Ede dorp landelijk aandacht blijven vragen voor hoofdzaken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *