Moeflonsubsidie

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik was het. Het was een paar weken geleden en ik dacht bij mezelf: kom, laat ik eens een wolf gaan uitzetten op de Hoge Veluwe. Ik stapte op mijn fiets met de wolf in het fietsmandje. Het was wel even spannend bij de toegangspoort maar de wolf had zich vermomd als een wild zwijn en niemand had het in de gaten. Een paar minuten later namen de wolf en ik afscheid. Ik wees de wolf nog de weg naar de moeflons en fietste weer terug.

Waarom ik dat deed? Om die andere wolf gezelschap te houden. Vorig jaar had ik ook al last van dat nauwelijks te bedwingen gevoel om een wolf los te laten op de Hoge Veluwe. Ik knipte met een tangetje een gat in het hek en zette er een bordje: gratis moeflons af te halen. Een passerende wolf snapte direct mijn subtiele hint en maakte gebruik van de gratis toegang tot het park. Ik heb vervolgens het gat in het hek weer dicht gesoldeerd. Niemand die het zag.

Dit is ongeveer de gedachtegang van de boswachters van ons Nationale Natuurpark de Hoge Veluwe.  Je verzint het niet! Ik verzon het wel overigens. In een grote jammerklacht in de EdeStad huilt de Hoge Veluwe dat alles naar de knoppen gaat. De hele Hoge Veluwe gaat er aan! Waarom? Omdat er een paar suffe schapen rondlopen. Oorspronkelijk uit Corsica werden ze honderd jaar geleden voor slavenarbeid naar de Hoge Veluwe gebracht om alles kaal te vreten. En wolven houden van die schapen. Om ze op te eten. Maar volgens het park draait het hele ecologische systeem van het park om die paar schapen. Een oplossing was de schapen in de eigen regio op te vangen. De schapen konden wel een uitreisvisum krijgen maar mochten daarna niet meer terugkomen naar de Hoge Veluwe. Het staat er echt, he?!

Andere dieren kunnen de taak van de moeflons, het opvreten van jonge boompjes enzo, niet overnemen omdat die een ander dieet hebben. Ook dat staat echt in het artikel! Het gejank gaat verder. De Hoge Veluwe is anderhalve fte kwijt aan controles van het raster. Ze hebben metalen schuifhekken geplaatst bij de ingangen. Maar het wordt nog erger. Als die wolven alle moeflons opeten dan gaat niet alleen het park failliet maar dat zal ook grote economische gevolgen hebben voor de hele Veluwe. Vakantieparken zullen het moeilijk krijgen volgens de Hoge Veluwe.

En ik zie dan mogelijkheden! De Hoge Veluwe failliet, de hekken dus weg, vakantieparken in problemen, ook weg, ga zo door zou ik zeggen!

Het is natuurlijk allemaal niet zo. Of: het is jammer genoeg niet zo. De hele klaagzang van de Hoge Veluwe is een smeekschrift. Een smeekschrift voor meer subsidie. Meer Postcodeloterijgeld. En misschien wel meer lokale subsidie?

Het is dus de bedoeling dat iedereen gaat geloven dat door wolven die moeflons opeten onze heeele regionale economie naar de kloten gaat. Totale onzin! En toch voorspel ik, waar ik uiterst goed in ben, dat er binnen vier jaar, waarschijnlijk net voor de verkiezingen, een enorm bedrag Edes geld naar de Hoge Veluwe wordt gestuurd.

Daar durf ik wel een moeflon onder te verwedden.  

2 thoughts on “Moeflonsubsidie

  1. Helemaal mee eens. Wat een slechte ht uitgangspunt om tegen de natuur in moeflons te beschermen om een economisch belang.

  2. wolven horen op de veluwe en moefflons op Corsica. Ook hoort een hert in een kudde te lopen.
    Maar derekteurtje wil natuurlijk jacht vergunningen blijven uitgeven . Zodat wij van herten en zwijnen nachtdieren maken. Een schande met dit beleid je een nationaal park durft te noemen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *