Buurman & Buurman

In de afgelopen week maakte de Edese wethouder L. Meijer bekend dat hij gaat verhuizen. Leon deed dat op twitter en wel met de volgende tekst:

Juni 2010 kwam ik in deze straat wonen. Gezellig, mensen kenden elkaar en nieuwkomers werden verwelkomd. We waren het niet altijd eens, maar met humor overbrugden we onze verschillen. Volwassen belletje trekken, maar wel altijd toegeven dat je het had gedaan. In de loop van de jaren is de sfeer in de straat veranderd. Het begon met mensen die met een bivak muts of integraal helm door de straat trokken. Ze waren onherkenbaar. In sommige huizen zaten de gordijnen altijd dicht. Of er echt mensen wonen, weet ik niet. De kliko werd wel altijd aan de weg gezet. Boze tongen beweren dat het nepadressen waren van vreemden die de sfeer in onze straat wilden beïnvloeden.

Een normaal gesprek in de straat begon uitzondering te worden. Mensen vertelden allerlei leugens, over wat er in de wereld gebeurt, maar ook over mij persoonlijk. Mijn woorden werden dagelijks uit zijn verband gerukt. Bedreigingen, soms zelfs met de dood, begonnen normaal te worden. Ik kwam het laatste jaar niet veel meer op straat. Het is er onveilig geworden. Soms hoorde ik nog wel eens een nieuwtje, trof een interessante nieuwe bewoner van de straat aan. Maar de laatste jaren minder en minder. De een na de ander vertrok. Respect, fatsoen kom je er amper meer tegen. Ik heb besloten ook te gaan. Voor allen die blijven, wens ik dat er betere tijden aanbreken. Ik geloof er niet meer in en stop met Twitter, de ‘straat’ waar ik 12 jaar deel van uitmaakte.”

~

In de afgelopen week maakte de Edese journalist M. van der Woude bekend dat hij snapshots van app-verkeer binnen de partij van wethouder Meijer had ontvangen. Marc deed dat op twitter en wel met de volgende tekst:

Marc is juist een van de mensen waarom Leon van twitter gaat. Hij schrijft suggestieve, eenzijdige artikelen in lokale kranten. Zijn vrouw stond als kandidaat op een lijst van een nieuwe lokale partij die alles betere gaan doen en overal commentaar op hebben. Dus: Ja, Leon is soms wat hoekig. Maar wordt vooral breed gewaardeerd. En dat hij met deze meneer botst, kan ik goed volgen.”

~

In de afgelopen jaren heb ik op ‘straat’ wel een paar keer contact gehad met ‘buurman’ Leon. Ik heb hem dan ook leren kennen als inderdaad een wat hoekige persoonlijkheid. Hij heeft wel eens op een tweet of column van mij gereageerd waarbij echt geen langdurig proces van aftasten over de precieze woordkeuze vooraf ging.

Nee, dat ging meestal met een vrij directe hoek. Bam! En dat mag natuurlijk. Hij is trouwens ook zo’n beetje de laatste wethouder in gemeente Ede die nog wel eens reageerde op zaken die op sociale media voorbij kwamen. Die heel prijzenswaardig daadwerkelijk de moeite nam om interactie te zoeken, ook als het hem niet beviel.

Het is me dan ook wel wat hoor… zet je ziel en zaligheid in voor het realiseren van dat o-zo-prachtige World Food Center en dan zijn er altijd weer van die zuurpruimen die dat natuurlijk heel anders zien. Of je hebt van die burgermannetjes die dan helemaal los gaan op onze drie o-zo-duurzame en schone biomassacentrales.

En als overtreffende trap heb je in Ede ook nog enkele van die schrijvende azijnadepten, waarvan eentje met een wel hele dikke ‘bivakmuts’ op. Die het werkelijk voor elkaar krijgen om wekelijks een website te vullen vol ongerief over het politieke reilen en zeilen in onze o-zo-mooie gemeente Ede. Dat is geen pretje mensen.

In de afgelopen jaren heb ik vaak ‘overbuurman’ Marc luidruchtig op ‘straat’ horen oreren. Die is trouwens ook niet van het subtiele soort als het gaat om reageren op een ander. Die schuwt ook de hoekige discussie niet en houdt wel van tegenstanders van formaat. Onlangs waren er nog enkele prima artikelen van hem in de EdeStad te lezen.

Bijdrages waar ze op de hogeschool voor de journalistiek de vingers bij af zullen likken. Pareltjes zoals je ze nog zelden in de lokale media tegenkomt. Onafhankelijk, uiterst transparant en geheel in het teken van hoor en wederhoor. Dat ziet ‘buurman’ Leon blijkbaar dus net even iets anders naast anderen binnen de partij waarvoor hij wethouder is.

Nu hebben we net het feest der democratie gehad en maken ons op voor een nieuwe raads- en bestuursperiode. Inherent aan die mooie vrije verkiezingen hoort het bestaan van een vrije pers te zijn. Daar horen ook kritische en schrijvende burgers bij. Daar horen ook geluiden bij die voor betrokken politici en de uitvoerende macht stevig kunnen schuren.

Die tegenmacht is nu eenmaal ook onderdeel van één groot totaal pakket of je het nu leuk vindt of niet. Alleen behoort de gehanteerde toonsoort hierbij natuurlijk binnen bepaalde fatsoenlijke kaders te blijven. Dat het daar helaas ernstig aan schort is wel duidelijk aan de metaforische twitter-exit-verklaring van wethouder Meijer.

Daar waar de ‘Twitterstraat’ en de ‘Bestuurderslaan’ in Ede samenkomen zie ik nu dan ook mijn twee ‘buurmannen’ elk aan de kant van de ‘straat’ recht tegenover elkaar staan. Ik heb begrepen dat er intussen een uitnodiging voor een gesprek is. Ga dit in ieder geval maar aan is mijn advies. Het gaat ongetwijfeld een stevig (hoekig) gesprek worden.

Boksers kunnen na een eerlijk gevecht ook elkaar omarmen en recht in de ogen kijken zolang er maar niet onder de gordel is geslagen. En betrek ook die appende buurvrouw van een paar huizen verderop ook maar in het gesprek. Veel wijsheid en tact hierbij toegewenst. Ook namens heel veel andere ‘buurtjes’ uit onze ‘straat’!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.