FvD Kapt Er Mee!

Magazijnmedewerker Fred heeft al jaren grote moeite het hoofd financieel boven water te houden. Z’n vrouw is ernstig ziek en hulpbehoevend en hoewel ze gebruik maken van allerlei regelingen blijft er aan het einde van de maand eigenlijk niets over om eens iets leuks te doen. Hun sociale huurwoning is dan wellicht één van de goedkoopste, toch drukt de maandelijkse huur en de al maar groeiende lasten stevig op hun toch al geringe budget. De jongste dochter woont noodgedwongen ook nog steeds thuis.

Voor haar alleen is een betaalbare woning uiterst schaars. En is er iets beschikbaar dan gaat deze naar asielzoekers leest Fred steevast op de accounts van al de mensen en groepen die hij op facebook volgt. Hij is er al jaren van overtuigd, politici zitten er alleen maar puur voor zichzelf. Maar echt niet voor Fredje laat hij graag iedereen gevraagd dan wel ongevraagd weten. Vroeger stemde hij PvdA maar dat is nu één pot slap links lullen en stevig rechts zakken vullen. Die rooie stropdassen hebben natuurlijk zelf nog nooit met de poten in de klei gestaan.

Hij heeft daarna nog wel een paar keer op Wilders gestemd. Maar die schreeuwt alleen maar heel hard en krijgt ook niks voor elkaar hoeveel zetels Geertje ook krijgt. Nee, hou op over die verkiezingen. De elite heeft het allemaal al ver van te voren beslist. Die hele kartelkliek interesseert het toch geen bal hoe Fred het nauwelijks redt. Die zijn tegenwoordig alleen maar bezig met dat klimaatgedram. En met dat coronagedoe is het er ook niet beter op geworden. Je mocht op het laatst al helemaal niks meer onder die Haagse dictatuur.

Via facebook heeft hij een andere partij ontdekt en die volgt hij nu heel intensief. De leider is een gestudeerde jongen en zegt dus ook heel vaak precies wat Fred denkt. Wellicht dat deze welbespraakte persoon wel wat kan bereiken? Zo langzamerhand is het idee ontstaan om dan toch maar weer naar de stembus te gaan. Van de partijen die er al heel lang zitten hoeft Fred toch niets meer te verwachten. Wellicht is dit een kans dat er nog eens iets gaat veranderen? Wat hij allemaal leest en hoort in al die filmpjes spreekt hem wel erg aan.

Vaak heeft hij het er over met Liesbeth, zijn vrouw. Die volgt zo’n beetje alle nieuws en heeft intussen zo haar bedenkingen bij die nieuwe politieke liefde van Fred. Toen die partij de situatie rond corona ging vergelijken met Joden in de oorlog was het voor haar genoeg. Ook dat die partij regelmatig in verband wordt gebracht met ideeën die de nazi’s hadden gooit ze haar man voor de voeten. “Jouw opa zat toch in het verzet en heeft zelfs nog Joden onderdak verleend!” Die opmerking hield Fred dan ook al geruime tijd bezig.

Onlangs werd het Fred wel helemaal duidelijk. Dit omdat ‘zijn’ partij de inval van Rusland in de Oekraïne niet eens wil veroordelen. Dat de leider veel sympathie heeft voor Poetin en hem zelfs een prachtkerel vindt. Dat het allemaal de schuld van de NAVO en de Europese Unie is en dat de Russische president eigenlijk niet anders kon. Dit onwerkelijke standpunt is dan ook een enorme domper voor Fred. De twijfel om dan toch maar niet te gaan stemmen steekt dan ook heftig de kop op. Hij ligt er ’s nachts wakker van.

“Je kunt toch wel gaan en op een andere partij stemmen? Dan doe je dat toch op de voor jou één na geschiktste partij!” zei Liesbeth nog. “Ga in ieder geval, want als je niet gaat dan verandert er nooit wat en heb je ook geen recht van spreken meer!” Fred laat dit dan ook heel vaak door zich heen gaan. Tenslotte zegt hij tegen zijn vrouw dat hij er uit is. “Ik ga stemmen maar dan wel op een andere partij dan dat ik van plan was. Ik wil later niet herinnerd worden als de Fred van Dijk die aan de verkeerde kant van de geschiedenis heeft gestaan…”

4 thoughts on “FvD Kapt Er Mee!

 1. Beste Fred en Liesbeth,

  Wat een herkenbaar verhaal. Tot het stuk over de inval van Rusland.
  FvD is een partij die niét voor Putin is. In een interview en het nieuwsprogramma Ongehoord Nieuws (ON) heeft Baudet duidelijk afstand genomen van de Russische inval. Hij heeft gezegd dat Putin levensgevaarlijk is.
  En FvD is tegen oorlog. Een oorlog waar altijd onschuldige burgers het slachtoffer van worden. Deze uitspraken zie je niet op de mainstreammedia, wel op ON. Die naam is niet voor niets gekozen…

  De vergelijking met de 10 jaar vóórdat de oorlog uitbrak betreft het systematisch uitsluiten van mensen; niet meer naar de bibliotheek, niet meer naar school, niet naar het zwembad, niet naar een bijeenkomst of naar een winkel. Het polariseren van een bevolkingsgroep. Dát wordt vergeleken met het afgelopen jaar. Niet de vreselijke oorlogsjaren. Jammer dat Joodse mensen die waarschuwen voor het gevaar van herhaling, niet uitgenodigd worden bij de dagelijkse talkshows. Nee, het tegenovergestelde zag je toen de Joodse rabbijn Tamarah Benima in Leeuwarden het onderwerp aansneed. Dat Joden destijds een gevaar voor de volksgezondheid werden genoemd. Zo is het afgelopen jaar ook gesproken over een grote groep Nederlanders. De rabbijn sprak over de demonisering en censuur op social media die ernstige vormen aanneemt en heel gevaarlijk is.

 2. Reactie op FvD kapt er mee
  In de nieuwsuitzending van Ongehoord Nederland (ON) op NPO1 zegt Baudet heel duidelijk dat hij Putin levensgevaarlijk vindt. FVD staat helemaal niét achter de oorlog van Putin en verafschuwt het. Onschuldige burgers zijn altijd het slachtoffer, dat kan toch niemand goedkeuren. Het is duidelijk waarom de naam (ON) gekozen is… Aan dit interview refereert niemand van de media.

  Tamarah Benima, rabbijn van de liberale Joodse gemeente heeft vorig jaar in Leeuwarden een toespraak gehouden en waarschuwde voor hetzelfde als waarvoor FvD en vele anderen de vergelijking plaatsten nl., de aanloop en tijd vóór de oorlog, niét de oorlog zelf. Ze noemden de Joden toen ‘een gevaar voor de volksgezondheid‘ waarna zij jarenlang werden gedemoniseerd en uitgesloten. Dit speelde zich zo’n 10 jaar voor de oorlog uitbrak af. Wat uiteraard vreselijk was en gevaarlijk is gebleken.

  Ook onze koning zei in zijn 5 mei toespraak dat er steeds een beetje meer werd afgenomen. Niet meer naar de bioscoop, niet meer naar school, niet welkom in het restaurant of in een winkel. Maak niet normaal wat niet normaal is.
  Hierover gaat de vergelijking, niet het ontkennen of goedpraten van de oorlog. Dat begrijpt elk mens met gezond verstand.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *