Leon El Mei-Jer

Gas uit Rusland? Dat willen we niet meer want Rusland is een onbetrouwbare partner. Olie uit het Midden-Oosten? Dat willen we niet meer want dat zijn schurkenstaten. En dus gingen we hier zelf wel energie produceren. De groene weiden van het Edese platteland moeten daarvoor worden betegeld met zonnepanelen en de bossen moeten ervoor worden gekapt. Als alles op is dan kunnen de energiejongens verder met hun duurzame moneymaking door het grondwater onder de Veluwe op te pompen en dat te verkopen.

Ja, allemaal lokaal, he? Dat pakte wat anders uit bij het monsterlijke project Nergena dat wat minder lokaal bleek dan verwacht want het bedrijf kwam uit Engeland waar onze subsidies naar toe zouden gaan stromen. Maar ach, Engeland. Dat is onze buurman, he? Die zullen niet snel de energiekraan dichtdraaien.

Maar Warmtenet, dat is pas lokaal! Echt, dat is een echt betrouwbare partner. Maar die partner pleegde wel overspel met de gemeente Ede en ging vreemd. En vertelde niets. Warmtebedrijf werd verkocht aan een investeerdersclubje en het college vertelde dat het ging om het ABP waarvan de letters blijkbaar niet anti-biomassapartij betekenen. Ons eigen pensioenfonds, nou, dan komt alles goed. ABP belegt ook in wapenbedrijven, in Gazprom en in Shell dus dan zit je bij Warmtebedrijf zeker goed!

Leon Meijer vergat er wel bij te vertellen dat een andere investeerder uit Abu Dhabi komt. Abu Dhabi! Je weet wel, het land waar homo’s gevangen worden gezet omdat ze homo zijn. Het emiraat waar pubers gewoon de doodstraf kunnen krijgen als ze een joint roken. Een land waar lijfstraffen nog gewoon bestaan. Het land waar je zweepslagen krijgt als je dronken achter het stuur zit (al vind ik dat geen slecht idee).

Ja, echt een hele fijne plek. Lekker democratisch ook: vrouwen hebben er geen kiesrecht.

Nou heeft Abu Dhabi dat geld niet voor niets in Warmtebedrijf gestoken. Ze willen daar weer iets voor terug, namelijk: meer geld! Meer dan ze er in stoppen. En als je naar foto’s van Abu Dhabi kijkt dan zie je dat ze daar niet vies zijn van geld. Dus Leon kan wel bellen met premier Khalifa bin Zayed Al Nahayan als die volgend jaar de tarieven met 50% verhoogd maar ik geef hem weinig kans.

Genoeg redenen om dus geen zaken te doen met bedrijven uit dit soort landen maar wat zegt Leon Meijer: “De gemeente Ede neemt nog steeds een faciliterende rol aan richting naar het Warmtebedrijf.”

Er was geen LHBT’er in de raad die opsprong; tot zover Regenbooggemeente… Of één van de vrouwelijke raadsleden die twee dagen daarvoor nog stonden te roeptoeteren over vrouwenrechten in de politiek. Er was geen enkel raadslid dat klaagde dat de raad niet was geïnformeerd. Wel kreeg de enige kritische vragensteller Rasit Gorgulur nog een tip van de SGP: ga lekker een bakkie doen bij het Warmtebedrijf. Ik verzin dit niet.

En voormalig pleitbezorger van de Joodse zaak Leon Meijer had nog een waarschuwing voor de Edese gemeenteraad: bij Ededorp.nl zit een columnist die werkt bij een Chinees bedrijf….

Dieptepunt na dieptepunt in de Edese raad: kom maar door met die verkiezingen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *