DE GEMEENTE EDE VERGEET IETS!!

Op 16 maart a.s. zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Ede. Zoiets is namelijk vastgelegd in de zogenaamde Kieswet. Die wet is duidelijk geformuleerd. Dus geen misverstanden. Geen wazige besluiten. Geen mitsen en maren, enzovoort, enzovoort. De Kiesraad zorgt ervoor dat in Nederland een en ander goed verloopt.

Je mag er vanuit gaan dat ook de gemeente Ede alles goed geregeld heeft.

Een voorbeeld: op 4 februari 2022 was er, in iedere gemeente in Nederland, een openbare zitting van het centraal stembureau. Ook in Ede was er een openbare zitting. Keurig!

Dan de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart a.s. Tot dusverre heeft de gemeente Ede alles goed voor elkaar. Hulde! Hoeden af!

Toch even gekeken op de websites van de buurgemeenten Barneveld en Wageningen. Mij bekruipt namelijk het gevoel dat de gemeente Ede iets belangrijks aan het vergeten is. Dat zal toch niet waar zijn?

Dus, nogmaals, de gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart a.s. In Ede, Wageningen en Barneveld en uiteraard  in nagenoeg alle gemeenten in Nederland.

Volgens de Kieswet en volgens de Kiesraad komen alle “oude” gemeenteraden bijeen op 29 maart a.s.  Iedere gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de nieuw gekozen gemeenteraadsleden en die “oude” raad besluit over toelating van de nieuwe leden. Dat is niet zo moeilijk. Je wordt als gemeente gewoon bij de hand genomen door de Kiesraad.

Vervolgens vindt natuurlijk de eerste vergadering van de “nieuwe “ gemeenteraad plaats op 30 maart a.s. in geheel bestuurlijk Nederland. Dat is vastgelegd in artikel 15 van de Kieswet. Echt heel simpel, ja toch? In de twee buurgemeenten Barneveld en Wageningen is dat goed geregeld. Op de websites van die gemeenten staat precies vermeld dat op die dag de eerste vergadering van de “nieuwe” gemeenteraad zal plaatsvinden.

Het enige wat de gemeente Ede vermeldt op de website is een grote streep door de datum van de gemeenteraadsvergadering van 31 maart a.s. Zou de gemeente Ede het beter weten dan de Kieswet, de Kiesraad, de gemeente Barneveld en de gemeente Wageningen en nog honderden Nederlandse gemeenten? De eerstkomende vergadering van de gemeenteraad is, volgens de Edese website, pas op 7 april a.s. Dus de gemeente Ede moet aan de slag! Iets veranderen! Een nieuwe datum? Of toch niet? Gaat de gemeente Ede, als enige gemeente in Nederland, de nieuwe gemeenteraad installeren op 7 april a.s.?

Met genoegen ga ik de komende dagen de website van de gemeente Ede bezoeken of er nog bekend wordt gemaakt op welke dag de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd zal worden.

Ik geef toe dat zoiets best wel moeilijk is om dat nog op tijd aan te passen, maar “komt tijd, komt (gemeente)raad”.

O ja, gewoon nog een vraagje. is de financiering van dat virtuele museum ARTBASE al rond?

De gemeente Ede heeft daar nog net 7 weken voor. Want dat heeft de “oude” gemeenteraad vastgesteld. Er moet ook nog een stichting worden opgericht voor dat virtuele museum dat gewijd gaat worden aan Hélène Kröller-Müller. Was dat niet die foute mevrouw die Adolf Hitler in juli 1939 bezocht, zo’n 6 weken voor de inval van Duitsland in Polen? Maar wees gerust, beste lezer, dat museum en die stichting en het geld (7,4 miljoen euro gemeenschapsgeld), dat komt er allemaal heus wel!  

Tot slot: op 16 juli 1939 werd in München “Der Tag der Deutschen Kunst” geopend door Adolf Hitler. Hierbij was Hélène Kröller-Müller als gaste aanwezig. De führer heeft destijds zelfs persoonlijk kennis  met haar gemaakt. Hieronder is een film te zien en te horen die op deze dag in München is gemaakt.

Zou die film permanent getoond kunnen gaan worden in het virtuele museum ARTBASE in Ede, om een voorbeeld te zijn welke kunstexposities Hélène Kröller-Müller in haar leven bezocht heeft?

Kijk, luister en huiver (een halfuur)!! 

Na het bekijken zou de principiële vraag gesteld kunnen worden of er werkelijk een virtueel museum over Hélène Kröller-Müller zou moeten komen in Ede. 

6 thoughts on “DE GEMEENTE EDE VERGEET IETS!!

 1. Misschien had de auteur even op de PDE van 31 maart moeten klikken, in de pop-up staat dan namelijk: “Komt te vervallen i.v.m. afscheid- en installatie gemeenteraad op 29 en 30 maart”. Misser.

 2. Ach. In het raadsinformatiesysteem is de datum 31 maart a.s. doorgestreept
  De gemeente Ede heeft nieuws toegevoegd
  Het valt reuze mee met die misser, beste anonieme Edenaar!

  1. Dag Marcel, het maakt niet uit. Je hebt niet goed gekeken. Zoals gezegd, de juiste datum staat netjes vermeld. Wilde je misschien net als één van je collega-auteurs aan onderzoeksjournalistiek gaan doen? Het is je collega gelukt (het stuk over de biomassacentrales vond ik erg goed). Maar vergeleken daarmee is dit artikel niet het publiceren waard. Jammer voor dit platform.

 3. Beste anonieme Edenaar,
  Hopelijk zal de gemeente Ede binnen een paar dagen op de website een nieuwe degelijke datum vermelden, nl. 30 maart a.s.
  Ik heb daar alle vertrouwen in.

 4. Beste anonieme Edenaar,
  Natuurlijk blijft de column staan op de website.
  En zeker na de constatering dat de gemeente Ede dankbaar gebruik heeft gemaakt van mijn tips!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *