Kunst Te Koop

Kunst, ik ben er dol op! Maar niet altijd. Soms heb ik er geen zin in en dat geeft niet want dan ga ik niet naar het museum. Het wordt wat anders als je er ongevraagd mee geconfronteerd wordt. Zo irriteer ik me al jaren aan die paar stenen vlakbij het ziekenhuis die het Koningspaar worden genoemd. Ik vind dat geen kunst.

Nou hebben kunstenaars daar iets op verzonnen. Als een beeld of schilderij iets met je doet dan is het kunst zeggen ze dan. Dat lijkt me niet zo’n sterk argument. Irritatie is dan misschien wel een gevoel maar ik irriteer me ook dagelijks aan het weggebruik van andere verkeersdeelnemers maar dan noemen we dat nog steeds geen kunst.

Toen ik las dat Ede een deel van haar kunstcollectie ging verkopen kon ik dus niet wachten om te zien of Het Koningspaar ook geveild zou worden. Bij het artikel stond dat er lijstje zou komen met alle ‘kunstwerken’ die verkocht zouden worden met een linkje: www.overheid.nl . Daar staan ongeveer 116 miljoen documenten op en ik kon het dus niet vinden. Misschien was het wel zo aardig geweest, gemeente Ede, om er een directe link naar de lijst bij te zetten in plaats van te zeggen ga maar naar overheid.nl en zoek het maar uit.

Maar misschien is dit ook wel goed. Gewoon even wachten op input van Edenaren. Een lijst met ‘kunst’ die we graag uit Ede verwijderd willen zien. Zo heb ik naast Het Koningspaar nog wel een paar suggesties die op de verkooplijst mogen.

Want ik irriteer me ook al een tijdje aan de Van der Scheurmuur bij het spoor met een soort graffiti. Er heerst in Ede een soort verlangen om een grote stad te zijn en men vindt dat daar graffiti bij hoort.

Fout. Is niet zo. Graffiti is zelden mooi en meestal lelijk. Maar ik moest er wel iedere dag tegenaan kijken en ik heb daar over geklaagd. De gemeente Ede had daar een oplossing voor: we sluiten die spoorovergang bij de Kerkweg. Dat had dan ook weer niet gehoeven en misschien was een likje verf erover een stuk handiger geweest.

Gelukkig mag ik nu dagelijks door de tunnel bij de AH XL. En ook daar: graffiti. En weer: lelijk. Fiets ik in mijn vrije tijd over de Ginkelse Heide? Weer ‘kunst’! Grote glanzende keien ontsieren het landschap. In de uitverkoop met dat spul!

Het plein bij de Oude Kerk is de laatste jaren ook opgeleukt met kunst. Vlak voor de ingang staat een zilveren oliebol en even verderop staat een soort gouden schoenlepel van twee meter hoog. Aan de andere kant van de kerk staat een soort verroest aanrecht met twee enorme koffiepotten erop. Van alle drie de kunstwerken is er geen eentje die de kerk of het plein eromheen mooier maakt. Weg ermee!

Misschien is het toch wel goed om Edenaren van tevoren mee te laten denken over kunst die geplaatst wordt in de openbare ruime, zoals dat ging bij het kunstwerk op de Ginkelse Heide. Maar op z’n minst kunnen we Edenaren nu laten meebeslissen welke kunst er weg moet.

Dat wordt een lange lijst ben ik bang.   

2 thoughts on “Kunst Te Koop

 1. Beste Mo, er zijn inderdaad wanstaltige kunstvoorwerpen die er niets toe doen en zeker geen aanwinst zijn voor de omgeving. Daar hebt u helemaal gelijk in. En u mag er best geïrriteerd over zijn.
  Maar waar ik me dan weer aan erger, is dat u schrijft: “Ik irriteer me er aan.”
  U ergert zich er aan, of het irriteert u. Een samentrekking van deze beide zinnen, is geen goed Nederlands.
  Fijne dag!

 2. Hallo die Mo,
  Betreffende;

  Het Koningspaar
  Ik vind het mooi

  U schrijft: “Fout. Is niet zo. Graffiti is zelden mooi en meestal lelijk.”
  Ja, maar er zijn ook mensen die het wel waarderen.

  “Grote glanzende keien ontsieren het landschap”
  Een van de mooiere kunstwerken in ons buitengebied, denk ik.

  “Het plein bij de Oude Kerk is de laatste jaren ook opgeleukt met kunst. Vlak voor de ingang staat een zilveren oliebol en even verderop staat een soort gouden schoenlepel van twee meter hoog. Aan de andere kant van de kerk staat een soort verroest aanrecht met twee enorme koffiepotten erop. Van alle drie de kunstwerken is er geen eentje die de kerk of het plein eromheen mooier maakt. Weg ermee!”
  Jouw mening is ook maar een mening.

  Met groet

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *