OMZIEN NAAR ELKAAR, VOORUITKIJKEN NAAR DE TOEKOMST

Deze titel van het coalitieakkoord doet vermoeden dat je niet terug kunt kijken naar de toekomst. Dat is best wel slim bedacht door de jongens en meisjes in Den Haag.

Maar zoiets belooft natuurlijk ook veel voor de gemeente Ede. Alleen samen kijken wij naar de toekomst. Gewoon fantastisch! In Ede roept het college van burgemeester en wethouders altijd dat Ede op de kaart moet worden gezet.

Nou, dat kan met dit coalitieakkoord. Het lijkt alsof dit epistel speciaal voor Ede is geschreven!

In het coalitieakkoord staat namelijk het volgende:

“We willen meer aandacht schenken aan onze gezamenlijke geschiedenis. Daarom draagt het Rijk bij aan een Nationaal Historisch Museum en een Slavernijmuseum”.

Beseft het college van Ede wel wat hier werkelijk staat? De nieuwe regering wil een nieuw Historisch Museum! Niet in Arnhem, nee natuurlijk niet (dat is al mislukt), maar in Ede! Net zoals een Slavernijmuseum!  Ede wordt de Museumstad van Nederland. Want Ede bewijst nu al iets groots uit de grond te kunnen stampen! Het World Food Center komt in Ede en ARTBASE EDE!

Daar word je stil van! Zoiets moois! In Ede is weliswaar geen lokaal historisch museum, maar dat is onbelangrijk. Ede moet op de kaart gezet worden.

Maar waar? Dat zal een van de eerste culturele opdrachten zijn voor de nieuwe regering. Dus, college, pak de dienstauto’s en tuf naar Den Haag en vraag belet.

Welk plekje in Ede? Ook dat is simpel. De Ginkelse heide. Naast de N224. Die kan best nog iets drukker.

Even tussendoor, De Floriade in Almere, dit jaar. Dat wordt niks, met een toegangsprijs van € 29,– per persoon. Wel is daar nu een kabelbaan. Dus, college, ga even via Almere naar Den Haag en regel dat die overtollige kabelbaan in Ede wordt neergezet als verbinding tussen het World Food Center, ARTBASE, het Nationaal Historisch Museum en het Slavernijmuseum.

Een paar kleinigheden moeten nog geregeld worden. Dat kan in samenwerking met De Hoge Veluwe. Daar is onze burgemeester toch lid van de raad van advies, dus dat zou niet zo moeilijk moeten zijn. Een kleine uitleg: in het begin van de vorige eeuw zette het beroemde echtpaar Kröller-Müller moeflons uit in op hun landgoed. Niet louter moeflons, maar ook kangoeroes. Die kangoeroes konden Helen Kröller-Müller niet bekoren, dus die moesten weg. Maar die kunnen nu terugkomen. Gewoon in het wild. Wel, nog een kleinigheid. Er zouden, ook op de Ginkelse heide, uitkijkposten moeten komen waar je moeflons, kangoeroes en wolven kunt gaan observeren.

Maar nu al, kan de Ginkelse heide eens een keertje goed gebruikt worden. In januari 2022 al. Het is gelukkig landelijk bekend dat het college van burgemeester en wethouders van Ede ten zeerste houdt van wielrennen. Niet voor niets, nou ja bijna voor niets (ruim € 400.000,–) waren er in 2019 de nationale kampioenschappen wegwielrennen in Ede. Vooralsnog gaat in januari 2022 het  Nederlandse kampioenschap veldrijden niet door. Dat kampioenschap kan toch dan worden verplaatst naar de Ginkelse heide in Ede? Dat gebied ligt daar maar. Er gebeurt nu niets mee.  

Dus college van Ede, genoeg werk te doen! Bij het World Food Center heeft u, geacht college, er onder meer een lening van ruim 20 miljoen euro tegenaan gegooid  en wellicht bij ARTBASE nog een doorlopend krediet van ruim 7 miljoen euro. Dan kan er voor die mooie landelijke musea nog best een lening bij! Zo’n kampioenschap veldrijden is een incidenteel landelijk evenement! Daar is al geld voor in Ede! Dat weet u toch wel, geacht college?

En als dat allemaal niet door zou kunnen gaan, dan kunt u best van de Parklaan een vierbaansweg maken. Dan laat u de inwoners van Ede uiteindelijk toch nog iets moois na!! Daar gaat het tenslotte om. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.