Kerncentrale Otterlo gaat stroom leveren aan Apeldoorn!

Of wacht, deze is beter: Energie Windmolens Ede-Zuid naar Veenendaal. Klinkt idioot, he? Er is geen enkele politieke partij in Ede die hier mee zou instemmen. Denk je dan. Maar met een beetje pech gaan we zoiets toch meemaken.

Ik zal er maar eerlijk bij vertellen dat ik niet zo’n grote voorstander ben van zonnevelden die door de pr-afdelingen van exploitanten zonneparken worden genoemd. Liever zou ik zien dat alle Edenaren de pannen van het eigen dak zou vervangen door zonnepanelen. Of dat we zonnepanelen boven de A30 en de A12 zouden plaatsen. Zonnepanelen boven het spoor. Zonnefolie op de sportvelden als ze niet gebruikt worden en dat is heel vaak, zomers lang als er niet gevoetbald of gehockeyd wordt.

Met die 100 miljoen die Ede aan het sparen is zou je ieder huishouden 10 zonnepanelen kunnen geven. RES gehaald, Ede zelfvoorzienend, klaar! Maar voor dat soort oplossingen moet je out-of-the-box kunnen denken en we komen in Ede wel massaal uit de kast maar niet uit de doos.

Maar ik zie liever geen megawindmolens, dus dan maar zonnevelden. Maar dan wel van Edenaren voor Edenaren. En op stukken grond waar je niets bij voelt. De Hoge Veluwe bijvoorbeeld. Of stukken restgrond. Geëxploiteerd door een lokale coöperatie die niet verkocht kan worden aan investeerders uit Abu Dhabi.

Dat kan.

Maar nee, er is een Engels bedrijf dat een zonneveld in Bennekom gaat exploiteren op een historische plek die al zeven eeuwen geleden voor het eerst werd genoemd, Nergena, en die de opgewekte stroom gaat leveren aan de Landbouwhogeschool in Wageningen, die vooral wanstaltige gebouwen in het Binnenveld plempt in plaats van te landbouwen.  

Kortom, daar heeft in de gemeente Ede, op een enkel raadslid na, niemand wat aan. Het Binnenveld weer een stuk minder mooi, Nederlandse subsidies naar een bedrijf in Engeland en geen goedkope groene energie voor Bennekommers.

Wat krijgen we dan wel? Een claim. Misschien dat LC Energy een claim gaat indienen omdat de Edese democratie zijn werk gedaan heeft. Niet één keer maar wel twee keer en binnenkort voor de derde keer. En dan beginnen sommige raadsleden, die altijd hun mond vol hadden over vruchtbare landbouwgrond, ineens te bibberen in hun bankjes.

Of ze doen alsof. Nou heeft de afdeling juridische zaken geen al te best trackrecord maar als een besluit democratisch is genomen zal er geen rechter zijn die een claim toewijst. Toch doen sommige partijen nu ineens alsof ze Ede gaan beschermen tegen claims door maar voor dat zonneveld te stemmen.

Totale onzin! We moeten ons niet laten gijzelen door de dreiging van claims. Daarmee zet je de poort open voor allerlei andere greenwashers die ook ineens met schadeclaims gaan wapperen. Zo’n partner, want zo noemt zo’n bedrijf zichzelf, moet je in één keer laten blijken hoe we in Ede omgaan met dit soort kapitalistische terreur: massaal dat zonneveld op Nergena wegstemmen.

Het liefst unaniem zodat je een rechter niet eens de kans krijgt om te twijfelen. En laten we onze energie en geld steken in echte lokale initiatieven. Daar krijgen wij weer groene en goedkope energie terug.

2 thoughts on “Kerncentrale Otterlo gaat stroom leveren aan Apeldoorn!

  1. Graag ga ik in op een paar ernstige fouten in dit artikel (en ik ben daarbij zeker niet uitputtend).
    Elk huishouden 10 zonnepanelen kost eerder 200 miljoen euro dan 100 miljoen euro (even op een bierviltje gerekend: 50.000 huishoudens x 4000 euro). Dan loop je er nog tegenaan dat niet elk huis geschikt is voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld dakligging, dakkapellen, dakramen en schaduw van bomen verhinderen dat.
    En 10 zonnepanelen op elk huis levert maar een fractie (ik schat 10-20%) van de energie die Ede nodig heeft om zelfvoorzienend te worden. Het dekt vaak nog niet eens de huidige elektriciteitsvraag van een huishouden. En dan moeten we nog allemaal elektrisch gaan rijden. En dan zijn we nog niet van het gas af, dus veel huishoudens moeten nog aan de warmtepomp. Plus: het energieverbruik van Edese bedrijven hebben we dan nog niet duurzaam gemaakt.
    De schrijver heeft dus geen oplossing, en denkt dat ons mooie landschap onveranderd zal blijven als we alle échte oplossingen voor klimaatopwarming tegenhouden. Wat zou het voor ons landschap betekenen als de temperatuur 2, 3, 4 graden stijgt in Nederland? Extreme droogte en hitte, verzilting, bomensterfte, noem maar op. Zeg maar dag met je handje tegen het mooie Hollandse landschap. De schrijver woont in een fantasieland. Geef me het adres, daar wil ik ook wel heen.
    (Ben overigens benieuwd of u deze reactie wél zult plaatsen.)

  2. Wat niet wordt vermeld is dat dit park voldoet aan de eisen die de gemeenteraad daaraan heeft gesteld. Wegstemmen kan maar je krijgt het niet gemotiveerd. Dan toch beter je kader opnieuw vaststellen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *