Het WEF van Ede

Soms lees ik wel eens iets over Het World Economic Forum van oprichter Klaus Schwab. Een mega-lobbyclub waarin industriëlen en politici samenkomen om de toekomst te bespreken. Niet die van de burgers maar van die bedrijven vanzelfsprekend! Alleen hebben die politici dat niet in de gaten.

Dat kunnen we in Ede ook dacht iemand. En het Economic Board Regio FoodValley werd opgericht. Een clubje. Geen officiële vereniging of stichting maar gewoon een clubje netwerkers, lobbyisten en ander volk dat vooral op eigenbelang uit is.

Lekker laten gaan zou je denken.

Maar er zitten wel wat lokale hotshots in dit clubje dat ‘officieel’ pas sinds 1 januari 2021 bestaat terwijl er volgens een gelikte site al deelnemers zijn sinds 2017.

De deelnemers aan dit clubje komen uit drie kolommen. In één kolom zitten de bedrijven, in de andere de scholen maar dat zijn tegenwoordig ook gewoon bedrijven en natuurlijk ook de overheid want dat is de kolom die bespeeld moet worden door die andere twee kolommen.

Er is geen kolom ‘burgers’.

De deelnemers van de Economic Board hebben elkaar beloofd, via een pinky swear of via een geheim ritueel, zoveel mogelijk te lobbyen voor de zaak van de Economic Board. En die zaak is de Strategische Agenda, een vaag plan dat ze zelf hebben gemaakt waarin bijvoorbeeld staat dat je in de toekomst geen gehaktballen meer mag eten.  De leden van de Board zetten zich daarvoor in bij de achterban. In dit geval dus de Edese politiek.

Want één van de leden is onze eigen burgerbro René Verhulst die dus als een soort van doorgeefluik fungeert voor de wensen van de andere kolommen (lees: bedrijven), bijvoorbeeld LTO Gelderse Vallei, de belangenbehartiger van de veeteelt en de veevoerindustrie. Of de WUR. Misschien verklaart dat een fietspad van 21 miljoen van station Ede naar Wageningen?

Een burgemeester die zich inzet voor de belangen van een clubje met ondernemers en scholen. Diezelfde burgemeester die zich de avond daarvoor ook al inzet voor de belangen van een ander clubje, Regio FoodValley, en de dag daarvoor weer als lid van de Raad van Advies van de Hoge Veluwe optrad. Diezelfde burgemeester die in z’n eentje de agendacommissie vormt van de gemeenteraad en die ook de voorzitter van het college van B&W is. Dezelfde burgemeester die zich op donderdagavond ‘onafhankelijk’ opstelt als voorzitter van onze gemeenteraad.

Dat zijn wel heel veel belangen. Belangen die zo maar kunnen verstrengelen. Die schijn heeft het wel. En die schijn is voldoende om daarmee te stoppen. Politici horen niet in lobbyclubjes. En zeker geen ongekozen politici, die ook nog eens de agenda van de gemeenteraad bepalen.

Er in Ede iemand aan het roer die dus de belangen van LTO behartigt of die van de Universiteit van Wageningen (die zomaar 13 miljoen kreeg van Regio Foodvalley voor ‘onderzoek’).  Hij mag in z’n eentje die belangen afwegen en de agenda van de gemeenteraad daarop afstemmen.

Dat zou in heel veel gemeenten een explosieve cocktail van belangen zijn waar de gemeenteraad direct iets van zou vinden. Maar niet in Ede. Hier hebben we raadsleden die denken dat ze alles doorhebben en nog steeds denken dat zij de agenda van Ede bepalen. Echt niet!

Wat zou het toch mooi zijn als we hier in Ede ook iemand hadden die zich zou inzetten voor de belangen van burgers. Een soort, ja euuh, burgervader.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *