Geen spreektijd vrouwen in gemeenteraad

Zelfvertrouwen: ik ben er dol op! Het gaat vaak gepaard met succes. Zelfvertrouwen verloopt vaak omgekeerd evenredig met bescheidenheid maar dat maakt het ook wel weer leuk. Zelfvertrouwen leidt namelijk vaak tot arrogantie wat dan weer genadeloos wordt afgestraft, zeker in de politiek. Kijk naar het CDA, ze denken nog steeds dat ze vijftig zetels in de Tweede Kamer hebben en ze handelen daar ook naar met als gevolg nog minder zetels. Genieten!

In Ede hebben we nu de SGP die bovenaan de curve van zelfvertrouwen zit. Dat mag ook want ze werden de grootste maar wel met het risico dat ze hun bescheidenheid verliezen. En dat doen ze. Inmiddels is de SGP zo arrogant dat ze eigenlijk alleen nog naar zichzelf wil luisteren. De SGP komt namelijk met een bijzonder voorstel.

De SGP wil namelijk dat de grootste partijen de meeste spreektijd krijgen. En raad eens wie nu een grote partij is? Juist. De SGP vertelt erbij dat dit bijdraagt aan het waarborgen van de lokale democratie, wat natuurlijk volslagen onzin is. Integendeel, het gaat juist ten koste van de lokale democratie. Zelden zo’n debiel argument gehoord bij een nog debieler voorstel.

Een ander argument dat gebruikt wordt is dat de tijdstippen waarop onderwerpen aan de beurt komen lastig voorspelbaar zijn. Bij de SGP willen ze eigenlijk gewoon op tijd naar huis. En vooral niet naar afwijkende meningen luisteren en zeker niet te lang. Want eens per twee weken zo’n raadsvergadering is hartstikke lastig! Die raadsvergoeding van € 2000 per maand is natuurlijk leuk maar als je dan pas om tien uur thuis bent dan hoeft het allemaal niet meer zo voor de SGP!

En daarom moeten de kleine partijen monddood worden gemaakt. Ik zou niet weten waarom we twee keer zo lang naar Gerrit Flier moeten luisteren dan naar een bijdrage van Rasit Gorgulur. Die van Gorgulur zijn vaak veel interessanter.

Er is wel iets voor te zeggen om de raadsvergaderingen wat vlotter te laten verlopen. Misschien is het daarom beter om partijen spreektijd toe te kennen op basis van het gemiddelde IQ van de fractie. Dan zijn we in ieder geval van een hoop spreektijd af en is zo’n raadsvergadering binnen een kwartiertje afgelopen want een IQ van 100 is dan wel het minimum, he?

Of misschien moeten we partijen die discrimineren helemaal uitsluiten van spreektijd. Dan kan de SGP, die vrouwen uitsluit van politieke deelname (maar wel graag hun stemmen wil hebben), gewoon lekker thuisblijven! Of misschien wordt dat wel het volgende voorstel van de SGP: vrouwen krijgen geen spreektijd meer. Principes zijn principes toch?!

Ja joh, geloven is prima, maar als je teveel in jezelf gaat geloven dan wordt het gevaarlijk. En dat is dit voorstel. Het ondermijnt juist de lokale democratie.

De raadsvergaderingen vlotter laten verlopen? Dat kan. Schrap al die besloten vergaderingen of doe dat lekker na de reguliere vergadering. Stop met het eindeloos decoreren en feliciteren van raadsleden. Stop met die onzinnige ingestudeerde stemverklaringen maar laat je horen tijdens een debat. Een debat zonder SGP-censuur maar een debat op inhoud.

Daar zitten geïnteresseerden namelijk wél op te wachten.

(https://ede.raadsinformatie.nl/bijeenkomst/976205/Politieke%20Dag%20Ede%20(PDE)%2003-11-2022)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *