ER WARMPJES BIJZITTEN…

Als jij jezelf regelmatig betrapt op een hang naar vroeger dan zul je ongetwijfeld oud aan het worden zijn. Nou, ik heb er inderdaad wel iets last van moet ik jullie bekennen. Dan dwaal ik af naar een grijs verleden. Naar zaken die als kind zeer vanzelfsprekend leken en waarbij je nooit afvroeg of ze zouden blijven bestaan. Maar ze verdwenen en na een kleine halve eeuw verlang ik nu intens dat ze weer terugkomen…

Dan heb ik het over kleine zaken zoals de vele kleine zelfstandigen die aan de deur kwamen. De kruidenier, de slager, de bakker, de ‘boeren’ met hun groente, melk, vis of ijsco’s. Iemand van de stomerij of de bladenman. Dan heb ik het over grotere zaken zoals het ziekenfonds, de woningstichting, het gemeentelijke streekvervoer of energiebedrijf en het plaatselijke kleine postkantoor of bankfiliaal.

Toen kwam de grote leugen van de schaalvergroting. Alles zou door concurrentie veel beter en goedkoper gaan worden. Het rijk, provincie en gemeenten gingen in rap tempo heel veel diensten afschuiven naar private ondernemingen. En eigenlijk werd er helemaal niks beter en vooral niet goedkoper voor ons als consument. De winsten van een handjevol grote ondernemingen werden daarentegen er wel fiks beter op.

In gemeente Ede heeft het bestuur van B&W afgesproken haast te maken met de energietransitie. We moeten af van fossiele brandstoffen en om naar volledig duurzaam. Dan moet je iets gaan doen met zonnepanelen, windmolens of warmte uit de grond oppompen. Maar wie laat je zoiets doen? Private ondernemingen waarbij uiteindelijk het financiële gewin naar (vaak buitenlandse) investeerders gaat?

Hoog tijd voor een eigen wethouder Energie. En dan niet iemand die deze functie nodig heeft als springplank in een verdere politieke carrière. Maar iemand met verstand van zaken, los van een partij, die dan gestuurd wordt door de gemeenteraad en daar verantwoording aflegt. Hoog tijd voor brede initiatieven van duurzame burgers die in een coöperatie de energievoorziening aanpakken gefaciliteerd door diezelfde gemeente.

Dus geen biomassa, zonneveld of andere energiebron waarbij we geheel overgeleverd zijn aan de markt. Waarbij het grote geld verdwijnt naar een gelimiteerd aantal mensen die er financieel al zo heel erg warm bijzitten. Hoog tijd dat niet de investeerders het loeiwarm hebben maar zoveel mogelijk burgers zoals u en ik. En gezien de huidige ontwikkelingen zitten een aantal van ons nu letterlijk in de kou. Het is een schande!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *