Geef ons heden…

Al vlak nadat je geboren bent wordt het door je strot geduwd: food. Woon je buiten deze regio dan heb je mazzel want dan kun je al vrij snel afscheid nemen van de foodobsessie die hier als een lokale onweersbui boven de vallei  hangt. Want het is hier food, food en nog een food. Onze gemeente lijdt duidelijk aan een vorm van obesitas want de honger naar food is onbegrensd. Kinderen in de FoodValley, want zo heet het hier tegenwoordig, leren op school al te bidden: “Geef ons heden ons dagelijkse food”. En het is natuurlijk de bedoeling dat wij als burgers in de foodsporen treden van onze bestuurders en meegaan in de aanbidding van het foodevangelie.

Ik kon het allemaal nog verdragen totdat iemand op het onzalige plan kwam om hier in Ede het World Food Center te openen. Dat gaat me dan net iets te ver. Een World Food Center. In Ede. Waarom? Wie zit daar eigenlijk op te wachten. Ik niet.

Zeker niet toen ik hoorde dat de gemeente Ede daar 5 miljoen euro in gaat stoppen. De gemeente Ede? Nee, de burgers van de gemeente Ede. Maar niet alleen de gemeente Ede betaalt mee, ook de provincie Gelderland gaat dokken. De provincie Gelderland? Nee, de burgers van de provincie Gelderland. Dus als je in Ede woont heb je dubbel pech want je moet twee keer schokken.

Maar daar blijft het niet bij. Want die 5 miljoen was gebaseerd op het prijsniveau tijdens de crisis. En op dat prijsniveau gaat een bouwer nog geen schutting voor je maken dus voor dat ding er uiteindelijk staat zijn we miljoenen dan vijf verder.

En dan stopt het niet hoor, want om die honderdduizenden bezoekers keurig naar het World Food Center te krijgen moeten er wegen worden aangepast en parkeerterreinen worden aangelegd. Een schrale troost is dat die honderdduizenden bezoekers er natuurlijk nooit gaan komen. Maar die wegen en parkeerterreinen wel. Wel mooi hoor, die lege vlaktes, zoals je die nu bij De Fietser ziet. Geen auto te bekennen!

In de spaarzame informatie die over de formatie naar buiten druppelt is inmiddels het D-woord gevallen: het draagvlak. Ik vraag me af hoeveel draagvlak er is binnen de Edese bevolking voor het World Food Center. En zeker als je er bij vertelt dat het ieder huishouden in Ede ongeveer 200 euro gaat kosten. Tweehonderd euro foodsie. En denk dan niet dat de toegang voor Edenaren gratis is….

Tijdens de formatie valt het R-woord maar weinig: het referendum. Maar wat zou het toch mooi zijn als er over het World Food Center een referendum zou komen. Dat is pas bestuurlijke vernieuwing. Een stukje democratische innovatie die we toe kunnen passen, zeker nu D’66 de formatietafel heeft verlaten.

Ik weet al wat ik ga stemmen bij dat referendum. Want voor die 200 euro ga ik liever een hapje eten.  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *