Gaat er dan niks goed?

Of ik iedere dag azijn drink? Nee. Ik eet ook geen zuurpruimen en ik kijk nooit zwart. Maar dan toch al die kritische stukjes. Waarom niet een keer iets positiefs?

Dat zou best kunnen.

Er gebeuren in Ede namelijk heel veel mooie dingen. Er staat dan een heel bataljon communicatiemedewerkers klaar om van dat soort gebeurtenissen een superpositief artikel te schrijven dat dan vervolgens gemaild wordt naar de redacties van Edese media dit dat dan direct op hun website plaatsen.

En echt, soms heeft de Edese politiek zelf de hand gehad in zo’n gebeurtenis. Dan mag je best even trots poseren voor de camera of een lintje doorknippen en jezelf laten bejubelen. Ik zou even geen voorbeeld kunnen verzinnen maar het gebeurd. Heus.

Ik word al wat minder enthousiast als ik politici zie parasiteren op het succes van anderen. Word je topscorer van een voetbaltoernooi, duikt ineens Peter de Pater naast je op, net op het moment dat de foto voor de krant wordt gemaakt.

Heb je een wielrenwedstrijd gewonnen, speciaal voor dames, dan staan er ineens vijf mannen van de gemeente Ede naast je op het podium te stralen alsof ze zelf hebben gefietst. Word je 100 jaar, wat in de Edese atmosfeer best een prestatie is, dan wordt je bijna achter je rollator weggeduwd door een loco-burgemeester die staat te glimmen op de foto alsof hij jou iedere dag mantelzorg heeft verleend.

Er zijn dus al genoeg professionals die positief schrijven over Edese politici. Of ze er nou wel of niet aan hebben bijgedragen.

Nooit lees je een keertje een spijtbetuiging of een wethouder die niet naast de winnaar maar naast de verliezer staat. Je ziet Peter de Pater nooit staan glimlachen naast de meest gepasseerde keeper van het toernooi. De burgemeester staat nooit in de krant, zich verontschuldigend bij een aantal daklozen, geen Karin Bijl die zich staat te schamen bij de rijen voor de Voedselbank. Geen Leon Meijer die zijn excuses maakt voor jarenlange verspilde energie en weggegooid geld voor de WFE of Arnold Versteeg bij de longafdeling van het ziekenhuis naast patiënten die ziek zijn geworden door de slechte lucht in Ede.

Dan zie je ze niet. Dat betekent niet dat de Edese politiek soms hele slechte plannen bedenkt. Dat er geen grote fouten worden gemaakt of er met gemeenschapsgeld wordt gesmeten.

En dan kruip ik achter mijn typemachine. Er zijn mensen die dat weer heel positief vinden. Dat er in Ede ook mensen zijn die niet alles geloven en kopiëren wat de afdeling communicatie van de gemeente ze voorschotelt. Er zullen zelfs politici zijn die dat positief vinden. Die weten dat ze daardoor scherp blijven en ze zich geen fouten kunnen veroorloven.

Andere politici vinden dat niet. Dat geeft niet. Die moeten daar gewoon nog wat langer over nadenken.

Foto: Libby A. Baker. Vindplaats en licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vinegar_infused_with_oregano.jpg

2 thoughts on “Gaat er dan niks goed?

 1. Beetje te makkelijk.

  Het kost weinig moeite om ook eens voorbeelden aan te halen van dingen die gaan zoals je vind dat ze zouden moeten gaan.

  Als je alleen maar met de kennis achteraf goedkoop wil afzeiken, begin dan je eigen partij, en doe het anders.

  Er is niks mis met een kritische blik, die ook niet altijd in lollig bedoeld cynisme gedrenkt hoeft te zijn.

  Maar jemig man….wissel het eens af met een compliment.
  Het werkt verfrissend, en het geeft veel meer waarde aan de keren dat je WEL de vinger op de zere plek legt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *