Fred Oster

Afgelopen donderdag werd Ede langzaam de energiecrisis ingestort. De crisis die gaat komen als we verplicht van het gas af moeten. We worden langzaam een niet-te-stoppen proces ingefrommeld waarbij de vrienden van het college, de mannen van het Warmtebedrijf, langzaam de energiemacht mogen grijpen in Ede.

Het deed me denken aan vroeger. Aan de zaterdagavonden.

Je had toen nog twee televisienetten. Op de ene zender had je suffe documentaires en op de andere een show, AVRO’s Wie-Kent-Kwis. Daar keek je dus naar. De kinders met natte haartjes op de bank, kopje koffie met een gevulde koek. En dan kwam Fred Oster! Er waren een paar echtparen die ongelooflijk domme spelletjes moesten doen. Echtparen die maandenlang werden nagewezen op straat omdat ze zwetend en vloekend een marmot in een doolhof naschreeuwden om die marmot, die Andre van Duin of Simon Tahamata werd genoemd, te dwingen om in een bepaald hokje te vluchten. Het hokje met daarboven de term: pannenset!

Het echtpaar had dan een pannenset gewonnen. En misschien ook nog wel een setje voorraadbussen of misschien wel een eethoek. Iedereen uit z’n plaat!

Sinds donderdag is de pannenset terug. In Ede. Wethouder Geertsema beloofde als een volleerd quizpresentator de inwoners van Ede die van het gas afgaan een nieuwe pannenset als ze gaan koken op inductie. Want als we aan het gas blijven dan worden we allemaal een gijzelaar van Poetin, aldus de wethouder van de partij wiens voorman ooit lid was van de Groep Marxisten/Leninisten.

Een gijzelaar van Poetin dus. Oh, oh!

En het word nog mooier. In Amsterdam geven datacenters hun restwarmte gratis weg aan hun buren die dus gratis en voor niets hun appartementje op acht hoog warm mogen stoken. Worden we op deze manier alvast gemasseerd voor de komst van zo’n megablokkendoos in Ede waar de hele dag harddisks en modems energie staan te slurpen? Lekker duurzaam hoor.

Er schijnt een brede consensus te zijn dat we van het gas af moeten volgens de wethouder. Ik denk dat nu weer zijn Amsterdamse inborst een rol speelt. Die consensus is er helemaal niet. Integendeel. In veel Europese landen krijgen inwoners subsidie als ze een gasaansluiting nemen.

In heel Nederland staat de verwarming via biomassa onder druk na het zien van beelden van kaalgekapte bossen. Er wordt steeds meer bekend over de gevaren van uitstoot van fijnstof dat vrijkomt bij het verbranden van hout.

De Tweede Kamer heeft laatst een motie aangenomen waarmee nieuwe subsidies aan biomassacentrales worden stopgezet.

Er is in Nederland helemaal geen brede consensus dat het opstoken van bomen goed is voor het klimaat en het milieu. Integendeel dus.

Behalve in Amsterdam waar de GroenLinkswethouder mensen wil dwingen om over te stappen naar de warmte van een biomassacentrale. En dat is toevallig ook de woonplaats van wethouder Geertsema die ’s ochtend in de trein zat te bedenken hoe hij de Edese bevolking ook zo gek kan krijgen.

En toen dacht hij, net als ik, aan Avro’s Wie-Kent-Kwis. Als een soort van klimaatzendeling reisde hij af uit Amsterdam en bedacht hoe hij de lokale bevolking kon paaien om zijn strijd tegen de bossen te steunen.

Dit keer geen spiegeltjes en kraaltjes maar als een heuse Fred Oster beloont hij iedere Edenaar die overstapt naar de biomassamiljonairs met een pannenset van de gemeente Ede.

En als je even niet oplet komt er nog een datacenter achteraan ook. Vergeet het maar Geert!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *