FastFoodExperience

Het was alweer een paar maanden geleden maar gelukkig was hij weer op tv deze week; mijn favoriete wethouder Leon Meijer! Het ging dit keer over food wat vroeger gewoon ‘eten’ of ‘voedsel’ heette maar het nieuws was wel wat oud.

De vier grote steden willen samen met Ede (dat volgens TPO in de buurt van Harskamp ligt) invloed op de huisvesting van fastfoodrestaurants uitoefenen. Leon Meijer vertelde dat fastfood niet goed is gelijk heeft hij.

Maar er is in Ede wel meer niet goed. Zes miljoen stuks vee die de hele dag hun maaginhoud opboeren, drie biomassacentrales in de bebouwde kom, duizenden auto’s op de snelwegen waarlangs Ede zo lekker bereikbaar ligt. Het zorgt er allemaal voor de we maanden eerder dood gaan dan normaal door de luchtvervuiling dus voor je over frikadellen en hamburgers begint zou ik dat eerst oplossen.

Leon Meijer weet dat.

En het is natuurlijk vreselijk betuttelend, het verbieden van restaurants of eigenlijk: het invloed uitoefenen van het college van burgemeester en wethouders op de menukaart van de Edese restaurants, want dan komt het wel op neer.

“U krijgt wel een vergunning voor de bouw van een restaurant mits u geen rundvlees (behalve uit de regio) serveert maar wel bloemkool en sperzieboontjes.” Ik denk niet dat het goed is dat we naar een samenleving gaan waarin de overheid voorschrijft wat ik op mijn bordje krijg.

Het is natuurlijk ook wat hypocriet. Je kunt in Ede overal terecht voor sigaretten, slijterijen zijn er zat en als dat nog niet genoeg is kun je terecht in één van onze coffeeshops. En je kunt wel dronken op de bank gaan liggen met je joint en vervolgens een winterpeen wegknabbelen maar dat helpt niet dan niet meer maar ik hoef Leon Meijer dat niet te vertellen.

Liever ga ik niet naar McDonald’s maar soms wordt de druk van wat kleine familieleden te groot en zit ik daar met heimwee te fantaseren hoe lekker en goedkoop een frikadel uit mijn eigen frituur is met frietjes die niet zo dun zijn dat ze wegwaaien als er iemand een harde boer laat. Snacks die je trouwens bij iedere willekeurige Edese supermarkt kunt kopen. Voorlopig tenminste.

Wat beklijft is het gevoel dat de Edese politiek zich niet moet bemoeien wat de lokale chefs op hun menu zitten en ik zelf wel uitmaak of ik veel te dure nephamburgers ga eten in een veredelde snackbar. En ik denk dat Leon Meijer dat met me eens is.

Maar toen zag ik onze wethouder op tv en ineens wist ik het.

Waar zou de baas van McDonald’s nog graag een vestiging bouwen? Op een plek waar veel jongeren komen, die zich een halve dag hebben moeten vergapen aan plastic paprika’s, kunststof knolselderij en de niet-werkende pizzamachine van….de World Food Center Experience!

Wat zou het een afgang zijn als er net buiten de poorten van het WFC een Kentucky Fried Chicken zou komen. Of een Pizzahut bij het station. Wat een blunder zou het zijn als al die honderdduizenden bezoekers aan de WFC Experience direct na de uitgang de Burgerking bestormen. Als dat de reden is dat er een fastfoodverbod komt dan snap ik dat!

Maar zeg dat dat gewoon en laat Edenaren gewoon een zak patat halen als ze daar zin in hebben. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *