SMOELWERK DER ONGEWASSEN APEN

Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar verlamde oude mensen wast, in bed verschoont, en eten voert, zal nooit haar naam vermeld zien. Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert, ziet ’s avonds reeds zijn smoel op de tee vee. Toch goed dat er een God is.

Dit gedicht van Gerard Reve kwam bij mij op. We staan namelijk weer eens zeer gekleurd op de nationale kaart. Met ‘we’ bedoel ik dan gemeente Ede waar het doorgaans zo pittoreske Harskamp ook onderdeel van is. Om dichter Reve eens na te spreken… We zagen daar heel veel ‘ongewassen apen’ die met spandoeken en tevens heel verbaal hun uiterst harteloze mening gaven over de komst van Afghaanse vluchtelingen naar ‘hun’ dorp op de Veluwe.

Wat er zo in het open riool voorbij kwam drijven: Harskamp is van ons. Eigen volk eerst. 800 opgedonderd. Weg er mee (met opgestoken middelvinger). White power en als absoluut dieptepunt ‘Auschwitz is back for blacks’. Dit allemaal zichtbaar onder invloed van alcohol en begeleid met het afsteken van vuurwerk. En we zagen inderdaad ’s avonds hun smoelen op ‘tee vee’ en sociale media. Missie voltooid dus, een paar tellen mocht men zich nationale bekendheid toedichten.

Het zal vast door toedoen van algoritmen zijn dat dit soort jongeren blijkbaar weinig van de beelden uit Afghanistan hebben meegekregen. Want wie de wanhoop daar heeft aanschouwd met de oprukkende Taliban kan toch alleen maar mededogen krijgen. Mensen die aan de buitenkant van volgepropte vliegtuigen hingen of hun kind spontaan meegaven om zelf in doodsangst achter te blijven. Dan rest er niets meer dan Afghanen die wel konden vluchten met open armen te ontvangen!  

Maar tegelijktijdig gebeurt er ook iets anders. Op diezelfde sociale media vragen mensen spontaan wat ze voor deze Afghanen kunnen betekenen! Ook vanuit brandhaard Harskamp waren gelukkig deze geluiden te horen. Er zijn ook enorm veel mensen die zich (soms al heel lang) inzetten voor vluchtelingen. Mensen die in volstrekte anonimiteit, zonder camera of verslaggever met notitieblok in de buurt, met veel liefde doen wat hun hart hen ingeeft.  

“Toch goed dat er een God is” en ik voeg er maar aan toe… die juist vooral heel zichtbaar wordt in mensen met compassie voor elk persoon in nood. Zalig de zachtmoedigen des geestes, die slechts in het verborgene, hunner werken der liefde betonen. Dat soort taal zal in Harskamp al die ‘ongewassen apen’ niet onbekend in de oren moeten klinken. Maar uit hun smoelwerk kwam slechts onversneden pure racistische drek. Toch goed dat er ook heel veel Immaculata’s zijn…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *