EPA

Dat is dus niet wat wielrenners gebruiken om harder te fietsen maar EPA staat voor de Edese Participatie Aanpak. Die is er. Dat wist u niet. En daarom wordt de EPA geactualiseerd wat een ambtelijk woord is voor het opleuken van falend beleid.

Is er dan geen burgerparticipatie? Ja hoor! Als er nieuw beleid wordt verzonnen, of weer een megalomaan project door het strotje van de raad moet worden gedrukt, dan worden er snel wat burgers van de straat geplukt die dan hun mening mogen geven.

Het maakt niet uit wat die mening is. Het gaat er om dat die mening is gevraagd en als er maar één idioot gevonden kon worden die niet tegen het plan is dan juicht het college dan participatie succesvol heeft plaatsgevonden.

Recent gaf wethouder Peter de Pater burgerparticipatie een nieuwe impuls door deze te privatiseren. Een ondernemer, de Albert Heijn in Bennekom, deed namens het college de burgerparticipatie over zijn eigen plan om het centrum van Bennekom te slopen om nog meer winst te kunnen maken en raad eens? Iedereen was het er mee eens!  

Je verwacht het niet, hè?

Wethouder de Pater probeerde dit tijdens zijn historische speech nog te verdedigen maar zijn vurige betoog viel weg in een waterval van verwarde teksten.

Goed idee dus om de EPA te actualiseren. En wat is dan de beste partij om burgerparticipatie vorm te geven? Burgers! Laat burgers nadenken hoe er geparticipeerd kan worden. Maar dat is een stap te ver. Stel je voor dat burgers in de toekomst echt kunnen participeren, dat is natuurlijk niet de bedoeling.

En daarom komt er op de Bergstraat een heus Expertisepunt Participatie. Het EP. Voor al uw EPA! Maar burgers wordt wel gevraagd om input te geven en dan weet je wel welke burgers die zijn. Dat zijn niet de Astrid Wagenaars en Jolmer Winkels maar dat worden de bekende netwerkers van de Edese samenleving. Mensen die altijd al lekker dicht aanschurken tegen het college.

Die mensen gaan dan een klankbordgroep vormen. Dus niet klanbordgroep, zoals twee keer in het memo aan de raad staat, maar klankbordgroep. En daarmee komen we bij de essentie.

Weet u wat een klankbord is? Dat is zo’n bord dat boven de kansel van een dominee hangt. Een bord bedoeld om het geluid van de dominee te versterken en zo hard mogelijk de kerk in te blazen. Ofwel: een bord om het geluid van het college zo hard mogelijk de samenleving in te toeteren.

Burgerparticipatie is te waardevol om aan dit college over te laten. Burgerparticipatie moet los komen te staan van het college en van de raad. Een soort rekenkamercommissie maar dan wél onafhankelijk. Met een vaste bezetting, aangevuld met burgers die alleen in een speciaal project zijn geïnteresseerd. Met een eigen rapportage aan de raad zonder tussenkomst van het college. Dan kun je echt wat aan burgerparticipatie hebben. Burgers hè, geen ondernemers of ‘stakeholders’ want die weten de weg naar dit college prima te vinden.

Aanstaande donderdag wordt het besproken in de raad. Op een tijdstip dat de meeste burgers niet kunnen kijken want die moeten dan werken.

Maar vlak ze niet uit, die Edese burgers, die zijn zo gek nog niet!

Foto: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Ten_Boer_-kerkkansel(2).jpg

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *