Edese zonsverduistering

Donderdag 10 juni was de dag. De zonsverduistering! Ik zal klaar met een dekentje en een zaklamp want het zou ineens wel heel erg donker en koud kunnen worden. Met een cd in mijn hand zat ik te wachten op de totale duisternis. Niet door het gaatje kijken dacht ik nog, zoals ik 15 jaar geleden wel deed omdat niemand mij verteld had dat je juist niet door het gaatje moest kijken maar door de rest van de CD.

De journalist van de Gelderlander gooide nog wat olie op mijn vuur door te suggereren dat de energievoorziening in gevaar zou kunnen komen door de lagere opbrengst van de zonnepanelen maar ik had al voorbereidingen getroffen: de kelder stond vol met WC-papier en flessen water. Mij kon niets gebeuren.

Maar er gebeurde dan ook niets. De zonsverduistering in Ede beperkte zich tot een klein hapje uit de zon. Niks geen zonsverduistering maar een slechte PacMan-imitatie boven aan de Edese hemel. Gelukkig komt er in 2154 een totale zonsverduistering las ik ergens.

Onzin. Die verduistering komt er over een jaar of vijf al.

Ik hoor het de man van Gemeentebelangen nog zeggen; “Zet ze maar in de hoek van de A12 en A30”. En de wethouder hoorde dat. Hij pakte een kaartje en zette er 10 stippen op. Langs de A12 en A30 inderdaad. Daar moeten de nieuwe windreuzen komen.

Hij pleurde het op twitter en zei er bij: “Ben er trots op!” en stapte op de trein richting zijn woonplaats Amsterdam. “Na mij de molens”, zal hij gedacht hebben. De burgemeester, die nu al denkt aan zijn volgende standplaats en zal het zijn rug zal roesten of die windmolens in Ede het uitzicht gaan verpesten en vond het allemaal wel gescheten. Andere wethouders dachten aan hun carrière in de 2e Kamer en zien in het windmolenpark een vinkje op hun politieke cv.

Ze zeiden nog wel: “Zet er maar bij dat de lokale bevolking mede-eigenaar kan worden van die windmolens, dat is goed voor het draagvlak.” Ze dachten dat Edenaren debiel zijn en niet in de gaten hebben dat hun investering in de bestaande windmolens linea recta naar een bedrijf uit Twente gaan dat daarmee vervolgens de lokale voetvalvereniging sponsort. FC Twente. Waardeloze voetballers dus. Alsof die participatie van een paar rijke Edenaren het uitzicht voor de rest niet verpest.

Dus we gaan geen energie kopen in landen die daarvoor alle mogelijkheden hebben om die makkelijk op te wekken. Ik noem bijvoorbeeld zonnevelden in de Sahara in plaats van het Binnenveld. We gaan geen windmolens plaatsen in de Noordzee waar het altijd waait en niemand er last van heeft.

Nee, we moeten en zullen Ede vernietigen door weilanden te asfalteren met zonnepanelen die in de schaduw staan van windmolens van 200 meter hoog, met daaronder een berg van karkassen van vogels die, ja, een klap van de molen kregen.

We wonen in één van de grootste gemeentes van Nederland. Er zijn plekken zat waar je windmolens kunt plaatsen zonder dat er één inwoner last van heeft. Maar we kiezen er voor om ze op één van de meest opzichtige plekken van Ede te zetten, de toegangspoort van Ede die Maanderbroek heet.

Dat inwoners van de Rietkampen en nu ook de Maandereng en Kernhem in de toekomst tegen windmolens die hoger zijn dan de Euromast moeten aankijken vindt dit college prima.

De volgende zonsverduistering voor de inwoners van deze wijken komt dus over een jaar of vijf als deze zwaar gesubsidieerde molens niet alleen de horizon vervuilen maar ook de zon verduisteren. Niet even een kwartiertje op één dag van het jaar, maar 24/7, 12 maanden per jaar.

#GR2022

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.