TIKKIES VAN DE MOLEN

Het is de bedoeling dat we in gemeente Ede in het kader van de energietransitie en duurzaamheid er een paar windmolens bij gaan krijgen. Nou, dan weet je bij voorbaat al dat de controverse kan beginnen. Want de één wil ze helemaal niet omdat het horizonvervuiling betekent, die dingen lawaai maken, het voor vogels een vroegtijdige dood gaat opleveren en dat er veel overheidssubsidie mee gemoeid is!

Een ander vindt het aantal en de grootte van de molens weer te veel van het goede. Of men vindt het wel prima zolang er maar niet zelf tegenaan hoeft worden gegluurd, het zogenaamde NIMAT (Niet In Mijn AchterTuin) principe. Anderen staan er wel weer heel welwillig tegenover maar vinden juist dat de opbrengst niet naar een commerciële exploitant of naar een buitenlandse investeerder moet afvloeien!

Het gaat nog een harde dobber worden want de Edese politiek is toch al zeer verdeeld over hoe de energietransitie op (korte) termijn moet worden aangepakt. Maar komen ze er toch dan zou het wel fijn zijn dat de opbrengst geheel ten goede gaat komen aan burgers die in een coöperatie aandeelhouders zijn. Of anders moet gemeente Ede ze zelf maar helemaal gaan exploiteren!

Bij windmolens weet je bij benadering wel hoeveel wind je gemiddeld per jaar mag verwachten en wat de kosten/opbrengsten zullen zijn van zo’n project met een zeer duurzaam karakter. Het is bij voorbaat al financieel veel veiliger voor de lokale overheid dan megalomane projecten als Artbase en het W** die gebaseerd zijn op bezoekersaantallen waarvan je nog maar moet zien of die gehaald gaan worden!

Wat mij betreft laat maar komen die windmolens. Of ik nu bij de A30 (vanuit huis en mijn werk) tegen de huidige twee of juist veel meer moet aankijken dat maakt mij niets uit. Doe ik veel liever dan b.v. rokende schoorstenen van een biomassacentrale met een duurzaamheidsgehalte van rond het nulpunt. Maar als die windmolens er komen dan wel graag wel via het WIMEP (Wel In Mijn Eigen Portemonnee) principe!

En dan mag ‘mijn’ staan voor de kas van gemeente Ede of de beurs van individuele Edese burgers. Van de wind kun je niet leven maar er wellicht wel een duurzaam zakcentje aan over houden. Dat als de wieken snorren je ‘tikkies’ via je smartphone op de bankrekening ziet overgemaakt. Om in zo’n coöperatie te participeren lijkt mij wel wat. Levert vast meer op dan stukkies tikken voor u weet wel…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *