Edese geothermie

De laatste weken verbleef ik buiten onze gemeentegrenzen. Heilzaam. Even kijken hoe het in de rest van Nederland is en dan ga je de Edese schatten opnieuw waarderen. Edese schatten? Ik noem er nu ééntje: water.

Het water dat in Noord-Holland, ik noem maar een voorbeeld, uit de kraan komt is bijvoorbeeld niet te zuipen. Zet je thee met een waterkoker dan moet je die waterkoker iedere twee weken reinigen met azijn om alle kalk te op te lossen. Kook je het water niet en drink je het uit de kraan dan is het net alsof je weer in de Peppel uit de jaren ’70 zwemt en per ongeluk een slokje water naar binnen krijgt. Van al het chloor bleken je tanden spontaan wit. Niet heel gezond dunkt me.

Het water in Nederland is nergens zo lekker dan op onze eigen Veluwe. Dat moet zo blijven.

Maar in het rijtje businessmodellen van opties voor de duurzame energietransitie is weer een nieuwe mogelijkheid ontdekt: geothermie. Er worden inmiddels miljoenen euris subsidie voor beloofd dus het is een kwestie van tijd totdat onze Edese energievrinden ook hier hun groene vingertjes in steken.

Wat is het eigenlijk? Het is niets anders dan het oppompen van warm grondwater.  En dat warme grondwater wordt dan door je centrale verwarming gejaagd. En als het niet warm genoeg is dan wordt het nog even voorverwarmd door er wat Edese bomen onder te verbranden.

Is het eenmaal door je radiatoren gespoten en je huis lekker verwarmd dan gaat het water weer terug de grond in om opnieuw opgewarmd te worden door Moeder Aarde. Dat gaat een jaar of twintig goed totdat het water net zo lauw is als je radiotoren en het dus geen zin meer heeft om het door de cv te pompen.

Nou heb ik centrale verwarming, al een jaar of vijftig, en eens per jaar komt er een mannetje die wat moeilijke dingen doet met de ketel en ieder jaar vult hij het water bij. Dat doet hij nadat hij eerst water uit de cv haalt. Logisch dus dat het bijgevuld moet worden. Ik vraag me al tijden af waarom hij dat doet maar ik onderga dat lijdzaam.

Hij vraagt dat altijd of ik dat emmertje met gebruikt water even weg wil gooien. Ik doe dat dan maar want wat moet ik anders? Ik kijk dan altijd even in dat emmertje en ik zie dan een soort van chocolademelk met stukjes er in. Water, met roest en rottigheid dat zich in die vijftig jaar dat mijn cv bestaat, zich heeft opgehoopt in mijn radiatoren.

Nou voel ik me over een emmertje per jaar niet schuldig maar ik vraag me wel af wat er met dat water gebeurt als dat via geothermie eerst door mijn cv wordt geblazen en met roest en al vervolgens weer in het grondwater wordt teruggepompt. Daar wordt het grondwater niet lekkerder van zullen we maar zeggen.

Het water dat eerst door roestige leidingen is geperst wordt vervolgens weer terug de grond in gestuurd om daarna door het waterbedrijf opnieuw te worden opgepompt als drinkwater. De Riedel, die een half miljard water per jaar uit de grond mag halen gaat in de toekomst dus geen Appelsientje maar een soort chocolademelk uit de grond tappen.

Gek genoeg mag ik voor alle drie diensten betalen. Verwarming, grondwater en Chocoladesientje. Terwijl dat water, net als de lucht, van ons allemaal is. Er zijn een paar handige ondernemers die via subsidies die ik als energiebelasting op mijn rekening zie, dat water eerst verkloten om er daarna veel geld voor te vragen.

Blijf er af. Blijf af van dat heerlijke drinkwater dat we hier in Ede hebben. Sta een keer op tegen die subsidieslurpers die onder het mom van ‘duurzaam’ de natuur van Ede gebruiken als grondstof om zo veel mogelijk geld te verdienen.

 

 

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_river_canal_of_Talisay_City_in_cebu_-_polluted_water.jpg

 

1 thought on “Edese geothermie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *