Edese Amazonebranden

Daar ben ik weer, met mijn gezeur over de 6 miljoen Edese kippen, varkens en koeien! Ze moeten wat te vreten hebben die kippen en dat voer komt niet van die paar maisvelden die we hier nog hebben die binnenkort worden vervangen door zonneweiden. Veevoer wordt geïmporteerd door onze eigen Edese veevoerdealer, die vervolgens het veevoer verder verspreid over FoodValley.

En die kippen? Die vreten alles om maar te kunnen overleven. Dat doen ze niet te lang overigens want voor die kip het in de gaten heeft emigreert hij weer naar het Oostblok, verpakt in het plastic met een etiket van de Aldi er op.

80% van al het vlees dat in FoodValley wordt geproduceerd, want zo heet dat, wordt weer geëxporteerd. Mooi systeem. Het voer importeren we, het product exporteren we maar wat er in de tussentijd gebeurt, de ammoniak, stikstof, fijnstof en andere troep, blijft achter in Ede. Dat is nog eens rentmeesteren!

Dat veevoer komt niet uit België ofzo. Dat komt uit Zuid-Amerika waar de lokale boeren ook wel een graantje willen meepikken van de mondiale welvaart en massaal soja verbouwen. Met stookolie verslindende containerschepen wordt het spul naar Rotterdam verscheept en vervolgens met vrachtwagens naar de Veluwe gebracht.

Nou zul je in Brazilië wonen. En je ziet dat je buurman langzaam binnenloopt met zijn sojabonen. Dan denk je natuurlijk: dat wil ik ook. Ik wil ook mijn kinderen naar school kunnen brengen. Ik wil ook een televisie kunnen kopen. Ik wil ook gezondheidszorg kunnen betalen. En dan kijk je om je heen en het enige dat je ziet is bos. Oneindig veel bos. Voor zover het oog kan zien zie je regenwoud. Daar kan dus best een stukje van af. Hatseflats, de brand er in en je hebt een paar hectare die je kunt gebruiken voor jouw eigen productie.

Maar zo’n mannetje heeft niet door dat nog heel veel andere mannetjes er precies hetzelfde over denken. En zo vielen er dit seizoen al 7.000 bosbranden te noteren in het regenwoud. Weg longen van de wereld, soja voor Europa krijgen we er voor terug, food voor de Edese kippen.

Maar om onze eigen welvaart in stand te houden ontzeggen we die aan de Braziliaanse boertjes. Die mogen geen geld verdienen omdat we wel graag de zuurstof uit Brazilië voor nop willen opzuigen. Want ze moeten stoppen met het vernietigen van het regenwoud natuurlijk. Beetje hypocriet he? Zeker als je bedenkt dat de ontbossing in Nederland die van de Amazone overtreft.

En bovendien: als het om branden gaat dan hoeven we Brazilië niets te verwijten. Bijna wekelijks gaat er in Nederland een stal in vlammen op. Een stal vol met dieren. Gelukkig staat de goed georganiseerde veeteeltmaffia dan snel klaar om dierenactivisten daar de schuld van te geven.

Het gedweep met FoodValley is natuurlijk best lollig. Maar als het om verantwoordelijkheid gaat over de productie van al dat voedsel dan blijft het angstig stil in het Dorpshuis. Dan hoor of zie je geen wethouders of Fooddirecteurtjes met oplossingen. Terwijl er toch echt een direct verband bestaat tussen de Amazonebranden en de massaproductie van Edes vlees.

Het gebabbel en geleuter over lokale duurzaamheid en energieneutraliteit valt volledig in het niet bij de ramp in het Amazonegebied. Als we de vruchten willen plukken van de Edese foodobsessie dan zullen we daar ook de verantwoordelijkheid voor moeten nemen.

Dat vraagt om echte politici….

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *