ROKERSHOL

Ik heb intussen wel de leeftijd dat ik iets over vroeger mag oreren. Dus… vroeger had mij vader op een uithoek van het erf een gat gegraven waarin zaken als lege verfblikken, terpentine en allerhande andere chemische troep verdween. Vroeger gebruikten mijn ouders DDT om de paadjes tussen de verschillende perkjes van de moestuin onkruid vrij te houden. Dat was dan ook heel effectief, nergens meer een sprietje onkruid. Keerzijde was wel dat de ontwikkeling van de groentes naast het pad ook sterk achterbleef.

Vroeger stapte je op de brommer zonder helm en werd de komst van de ‘autogordel’ ook als betuttelend afgedaan. Vroeger stonden bij bruiloften en partijen glazen op de tafels die uitpuilden met sigaretten en sigaren. De feestzaal stond dan ook binnen no-time blauw van de rook. Roken was nu eenmaal sociaal en de weigeraars waren eigenlijk maar zielen/zeurpieten. Vroeger… en zo kan ik nog wel even doorgaan zaken op te noemen die slecht waren voor de algemene volksgezondheid maar waar men toen nog te weinig bewust van was.

Afgelopen tijd moest ik bij een KNO-arts in het Gelders Vallei ziekenhuis zijn. Ik parkeerde mijn fiets en liep het pad af naar de hoofdingang. Dan passeer je op een gegeven moment de overkapping waaronder de rokers al inhalerend hun longen asfalteren. Eigenlijk is dit wel een heel vreemde gang van zaken. Op de plek waar juist de gevolgen van het roken het meest zichtbaar zijn, is er daar nog steeds gelegenheid voor de meest verstokte nicotineverslaafden. Die dus met de kennis van nu toch stug door blijven paffen. Je gelooft het eigenlijk niet.

Een rare gang van zaken. Eigenlijk zou bij het Gelders Vallei ziekenhuis geen gelegenheid mogen zijn om te roken of anders zo’n teerplek ergens in een uithoek van het terrein realiseren. Er mag wat mij betreft daar wel een overkapping aanwezig zijn. Niet om de rokers tegen regen en wind te beschutten maar het beeldscherm waarop continu filmpjes zijn te zien van zwartgeblakerde longen en andere ernstige gevolgen van het roken. Daarvoor hebben ze binnen vast wel heel wat geschikt beeldmateriaal voorradig.

p.s.

Vlak na het afronden van deze column las ik dat het Gelders Vallei ziekenhuis per 1 oktober geheel rookvrij gaat worden. Dat is fantastisch nieuws natuurlijk! Ik koester nu dan ook maar de illusie dat er binnen de Edese samenleving snel wordt geacteerd op mij schrijfseltjes. Dat had ik vroeger echt nooit kunnen vermoeden. Daarom maar eens goed gaan nadenken waarover ik de volgende keer zal gaan oreren…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *