Duurzame terrasverwarming

Er hangt een duurzaam geurtje over het gebruik van elektriciteit. Wat vinden we? In een supersnelle Tesla rijden: hartstikke goed. In een superzuinige benzine-auto rijden: helemaal fout. Je huis elektrisch verwarmen vinden we enorm duurzaam, je cv-ketel even aanzetten is vervuilend. Wek je zelf energie op met je panelen dan mag je gerust je zonnebank aanzetten, heb je geen zonnepanelen dan ben je aan het verspillen.

Dat is raar. Want ongeveer de helft van alle elektriciteit in Nederland wordt opgewekt door gascentrales. Ook een gemiddelde biomassacentrale schijnt voor de helft te draaien op aardgas behalve die in Ede want die draaien op sinaasappelschillen en een paar verdwaalde stokjes uit het bos.

Het meest duurzaam is dus helemaal geen overbodige energie te gebruiken. Met de trein in plaats van de Tesla, een dikke trui aantrekken thuis en niet onder de zonnebank. Het maakt een motie om terrassen duurzaam te gaan verwarmen dus volstrekt idioot. Je kunt terrassen niet duurzaam verwarmen. Door het gebruiken van elektriciteit voor de verwarming van terrassen jaag je hoe dan ook het verbruik van aardgas op. Of je nou heaters ophangt van 1500 Watt of batterijen oplaadt voor elektrische dekentjes, het zorgt ervoor dat er meer fossiele brandstoffen worden verbruikt en daar is niets duurzaams aan.

En toch haalde een motie om het duurzame gebruik van terrasverwarming te stimuleren een meerderheid in de raad. Waarom?

Omdat mensen graag buiten willen zijn. Dat klopt. Tenminste, ik zit ook liever buiten dan binnen. Maar niet als het buiten 10 graden is. Dan ga ik gewoon naar binnen. En wat ook klopt is dat mensen graag op een terras zitten. Dat wil zeggen, ik zit ook graag op een terras. En daar doe ik alles wat God en Leon verboden hebben. Ik drink daar bijvoorbeeld graag een glaasje wit. Waarom? Om die laatste restjes bitterballen tussen m’n tanden weg te spoelen. Of die heerlijke tapas, of die nacho’s! Man, wat kun je genieten van alles wat voorbij en op de tafel komt van een terras.

Een wonder dat ze in gezonde Foodstad Ede überhaupt nog bestaan. Op terrassen geen mensen achter een glaasje wortelsap knabbelend op een broccolistengel. Nee, in het zonnetje lekker zuipen, eten en loeren naar anderen. Maar ik ga dan niet bij 10 graden op een terras zitten onder een elektrische deken met een zonnebank boven m’n hoofd. Gekkigheid.

Waarom gaan mensen dan toch buiten zitten in de vrieskou en het daarbij heel normaal vinden om daarbij verwarmd alsof ze thuis op de bank zitten?

Roken. Er wordt nergens zoveel gepaft als op een terras. Want in de kroeg mag je niet meer roken. En dus staat iedereen buiten, weer of geen weer. Ook niet-rokers komen vervolgens naar buiten omdat het daar zo gezellig is. En zo lekker warm met al die terrasverwarming!

Met het stimuleren van die zogenaamde ‘duurzame’ terrasverwarming stimuleer je dus niet alleen  het verbruik van fossiele brandstoffen maar ook het consumeren van vet, alcohol en sigaretten. Het maakt het beleid over gezond eten in Ede volstrekt ongeloofwaardig, net zoals het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen.

Terrasverwarming is nooit duurzaam.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *