DE FLORIADE EN HET WORLD FOOD CENTER

Dat is een mooie combinatie! Dat vond ook de Stichting World Food Center uit Ede. Die stichting heeft dan ook een paviljoen gebouwd op het Floriade-terrein. De kosten bedroegen ruim € 600.000,–. Maar wat is er gebeurd na afloop van de Folriade met dat paviljoen? Want per 1 december a.s. moet het Floriade-terrein leeg worden opgeleverd. De vraag is nu: waar is dat paviljoen? Waar is de 6 ton overheidssubsidie gebleven?

Of is het paviljoen opgeborgen in de Mauritskazerne in Ede? Die kazerne waarin over een paar jaar het voedselpretpark wordt gevestigd?

Nu is er uiteraard over allerlei bouwsels van de Floriade nogal veel gedoe. De overblijfselen van een groot houten horeca-paviljoen zijn opgeborgen in de grote kas van de Floriade. Die kas en dat restaurant zijn nog steeds te koop, maar de resultaten zijn bedroevend. Zoiets gaat toch niet gebeuren met het paviljoen uit Ede? Wordt het paviljoen verkocht? Aan wie? Voor hoeveel geld? De bouwkosten waren natuurlijk lager dan die 6 ton. In dat bedrag zaten natuurlijk ook personeelskosten. Trouwens dat horeca-paviljoen van de Floriade: daar is wellicht een koper voor. De bouwer van dat paviljoen wil dat gebouw terugkopen van de Floriade BV. Net zoals het Edese paviljoen is het horeca-paviljoen geheel betaald met overheidsgeld. Daar is nu dus een probleem: staatssteun. Indien dat afgebroken restaurant verkocht wordt ver onder de aanschafwaarde, zou er sprake kunnen zijn van staatssteun.

Ach, het Edese paviljoen is gewoon weg. Wat overblijft is het juichende commentaar op de website van het World Food Center. Zou deze instelling open en eerlijk kunnen melden wat er nu gaat gebeuren met het paviljoen?

Toch gloort er iets moois aan de horizon! Het paviljoen kan in de komende jaren gebruikt worden als startlocatie voor de internationale wielerwedstrijden die vanuit het gemeentehuis in Ede ongetwijfeld worden georganiseerd. De gemeente Ede mag dan dat paviljoen terugkopen van het World Food Center voor bijvoorbeeld € 400.000,–. Dat is toch een koopje?

Toch maar even terug naar de werkelijkheid. Die ANBI-stichting van de stichting World Food Center! Die ANBI-stichting is nog steeds niet, tot op de dag van vandaag, geregistreerd bij de Belastingdienst. Heeft die ANBI-stichting al wel een bankrekeningnummer?

En dan nog de Raad van State. De stichting World Food Center bedacht dat bezwaren tegen de bouw van het attractiepark al in week 40 van dit jaar behandeld zuden worden door de Raad van State. We zijn nu aangeland in week 47! Nog steeds is zelfs geen datum voor de uitspraak bekend. Ik weet wel een leuk cadeautje voor de Raad van State. Geef, beste stichting, uw paviljoen gratis weg aan de Raad van State. Dat helpt enorm! Meteen een mooi klusje voor de gemeenteraad van Ede: die jongelui gaan dan voor de ingang van de Raad van State meehelpen het paviljoen weer op te bouwen! Iedereen tevreden, ja toch!            

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *