De krokettenmotie

Verjaardagen van familieleden vergeet ik moeiteloos. Ook de boodschappen die ik moet doen vergeet ik vaak en dan vooral als ik al in de supermarkt sta. Ik schrijf soms dingen op de binnenkant van mijn hand om te voorkomen dat ik ze niet vergeet maar ik zie die teksten vaak pas terug als ik ’s avonds in bed lig te lezen.

Blunders, die onthoud ik altijd wel goed. Niet uit mijn brein te krijgen. Zo vroeg er iemand op een verjaardag zo’n 100 jaar geleden, toen ik ze nog niet vergat,  hoe het ging met mijn BMI. Ik verstond het niet goed en wist ook niet wat het was maar ik antwoordde dat ik een Toyota had. En geen BMI. Lachen zeg, oh, oh, oh wat een lol. Pas daarna begreep ik wat BMI was en wist ik wat ik toen had moeten doen: dat irritante neefje een klap voor zijn kop moeten geven.

Jaarlijks wordt ik tijdens die verjaardag herinnerd aan die blooper. Gelukkig heeft mijn neef inmiddels een BMI dat nog hoger ligt dan zijn leeftijd dus de lol is er wat hem betreft wel van af. Zeker omdat ik hem daar jaarlijks weer aan herinner.  Afgelopen donderdag moest ik hier weer aan denken.

Afgelopen donderdag zat half Nederland naar een voetbalwedstrijd te loeren. En het ging er schijnbaar niet om wie er zou winnen maar Engeland en België wilden allebei verliezen. Fijne sport. Zonde om daar je tijd aan te besteden terwijl je ook de gemeenteraadsvergadering had kunnen kijken. Topamusement!

Prachtige verhalen worden er afgestoken. Over food. En over lifestyle. Gezond eten en bewegen. Het bestuursakkoord staat er bol van. Edenaren worden de gezondste bewoners van de aardbol. Niks geen patatje meer na de voetbaltraining maar een kropje ijsbergsla dat je dan moet wegspoelen met een glaasje wortelsap. Iedereen moet meedoen in de foodgekte. Ik wist nog steeds niet of dat nou kwam uit een oprechte bezorgdheid van onze bestuurders over de Edese gezondheid of dat het bedoeld was om een paar ondernemers nog rijker te maken.  

Maar sinds donderdag weet ik het. Het CDA in Ede, de rentmeesters van de Veluwe, kondigde de krokettenmotie aan. Raadsleden willen graag een kroket eten als de vergadering langer duurt dan 23.00 uur. De krokettenmotie!

Heerlijk zo’n voorstel. In één klap wordt al het foodgezever van tafel geveegd. Lekker handig om kroketten te vragen in de gemeenteraad terwijl je burgers biologische bieten wil laten eten. Mooi hoor, zo’n voorbeeldfunctie als gemeenteraadslid. Binnenkort zien we JP van der Schans met de frituurpan door de raadszaal lopen om 11 uur en gaan daarna de bitterballen rond. Met een schepje mosterd, van een lokale producent uiteraard.

Leon Meijer, de voedselwethouder, probeerde het gevaar nog te bezweren. En heel handig, hij ook al, waarschuwde hij voor de krokettenmotie door te wijzen op het BMI van sommige gemeenteraadsleden. Hij noemde daar geen namen bij, dat niet. Het was niet bedoeld voor JP van der Schans schat ik zo in al denk ik dat zijn BMI wel juist erg ver onder zijn leeftijd ligt.

Ik heb sinds donderdag niets meer van hem gehoord, die Leon Meijer, maar ik hoop dat sommige raadsleden hebben gedaan wat ik toen niet deed met mijn neef.  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *