De Edese energietoeslag is er niet voor iedereen!

De publieke opinie wordt tegenwoordig gedomineerd door minderheden. Het maakt niet uit hoe groot of klein die minderheid is, als je je om wat voor reden of op wat voor manier dan ook achtergesteld voelt dan schiet onze maatschappij direct in de woke-stand.

Er worden vlaggetjes voor je op gehangen, al dan niet op z’n kop, je krijgt subsidie, een plekje bij een talkshow en aandacht, heel veel aandacht. Er is één groep die je eigenlijk nooit hoort zaniken omdat we denken dat een leven onder de armoedegrens, dat je hooguit kunt voorkomen door waanzinnig veel geld van de overheid te lenen, bij die groep hoort.

De studenten.

We verhuren ze verschimmelde zolderkamers voor veel te veel geld, we geven ze klotenbaantjes die niemand anders wil doen en laten ze vermogens betalen voor hun studie. En toch horen we ze weinig klagen omdat zij en wij denken dat die ellende erbij hoort.

Dat is al raar. De managers en leiders van de toekomst laten we opgroeien in een armoedige omgeving en ze studeren onder erbarmelijke omstandigheden. Logisch dat zo’n student later in een leidinggevende rol alles vergelijkt met z’n studietijd en z’n werknemers schijtsalarissen betaalt die dan nog wel hoger zijn dan hij in z’n studententijd ontving. Als je alles reflecteert op je studententijd dan is ieder standaard hoger dan je zelf had toen je studeerde dus dan valt alles mee.  Maar ze klagen weinig omdat we allemaal denken dat het erbij hoort.

En net zoals iedere burger krijgt een student ook een energierekening. Voor mij valt die maandelijks bijna een keer zo hoog uit dan voorheen; ik ging van 200 naar 350 euro. Voor een student zal dat iets minder zijn maar die zal ook wel zo’n 100 euro per maand meer moeten betalen.  Maar gelukkig is er dan de overheid die de minder bedeelden in onze Edese samenleving een tegemoetkoming mag geven.

Alle minderbedeelden? Nee, Ede maakt voor studenten een uitzondering, die krijgen niks! Nadat de laatste weken al bekend werd dat er voor de opvang van vluchtelingen ook al zo’n raar onderscheid wordt gemaakt zijn het nu de studenten die een aparte behandeling krijgen, namelijk geen energietoeslag.

En dat gebeurt dus vanuit een zaal waarop pontificaal artikel 1 van de grondwet staat afgedrukt. Maar ineens was daar, na vier jaar collegecorset, GroenLinks die kritische vragen stelde aan het college. Heel goed!

Ik vraag me af welke argumentatie aan elkaar is gejokt om studenten anders te behandelen dan de rest van de Edenaren die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Dat zal dezelfde redenatie zijn geweest om wel Oekraïners op te vangen maar geen Somaliërs. En ook in het geval van de energierekening zit gemeente Ede ernaast. De rechter besliste in een geval in Nijmegen, die studenten in de kou laat staan, dat Nijmegen dit niet mag doen.

De tweede keer in een paar weken tijd waarin Ede de plank misslaat als het gaat om het maken van onderscheid. De eerste keer was een incident, de tweede keer was toeval zullen we maar zeggen. Bij de derde keer is er sprake van een patroon.

We wachten af….

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *