De CashCow

Hoe hebben we in Ede ooit zonder kunnen leven? Hoe hebben we gelukkig kunnen zijn zonder? Zonder wat?

Het resort Hoge Veluwe.

Geen gewoon hotel maar een resort.  Met een zwembad. En een sauna! En een super-de-luxe hotelkamer met uitzicht over de kale vlaktes van de Hoge Veluwe zodat de gasten goed uitzicht hebben op de herten en zwijnen die daar overheen worden gestuurd. Allemaal voor de exclusieve beleving van onze mooie Veluwe voor onze Randstedelijke gasten die allemaal een weekendje natuur willen doen.

En dat allemaal in Hoenderloo. Hoenderloo ligt ver weg van Ede. Ik kom er ongeveer twee keer per jaar. Ik sta dan eindeloos in de rij voor een bakje bevroren slagroom met vruchtjes van een zekere Co. Jaja, IJs van Co! Als ik eindelijk aan de beurt ben dan maak ik mezelf wijs dat in dat bakje het lekkerste ijs van heel Nederland zit maar waarschijnlijk zou ik een bakje koude spruitjes net zo weten te waarderen want na een half uur wachten smaakt alles lekker.

Maar Hoenderloo hoort bij Ede, althans een stukkie. En net op de erfgrens van Ede en Apeldoorn moet er een resort komen. Geen idee wat voor toegevoegde waarde zo’n resort heeft voor de natuur. Wat wordt biodiversiteit er nou beter van als daar iedere dag honderd Amsterdammers in hun Landrover naar toe komen om zich spiritueel onder te dompelen in een bosmassage? Daarna even zwemmen en na het bubbelbad lekker in de veel te dure bar een glaasje Veluws bronwater drinken. Daar heeft niemand wat aan.

Zit zo’n hert er nou op te wachten om die dag voor de 100ste keer te worden gefotografeerd? Echt niet. Wordt een wild zwijn vrolijker van de zoveelste stinkdiesel die stopt om ‘ooh’ een ‘aah’ te roepen. Natuurlijk niet. Dit heeft niets met natuur te maken.

Dit is gewoon money. Money, money, money.

De huilebalken van de Hoge Veluwe die al jaren klagen over tekorten aan subsidie, sponsoring en erfenissen hebben in die tijd een enorm bedrag gespaard dat ze willen investeren in het belangrijkste dier van de Veluwe; de CashCow.

Door die CashCow zullen wekelijks honderden extra auto’s de Klinkenbergerweg drukker maken, allemaal op weg naar het resort. Er zullen tientallen extra banen worden geschapen voor werknemers die in Nederland niet meer te vinden zijn. Bussen met Oost-Blokkers worden naar Hoenderloo en Ede gehaald, waarvoor we eigenlijk geen huisvesting hebben, die wél voor een schijtsalaris hotelkamers willen opruimen.

Daar hebben we hier dus helemaal niets aan.  Er is geen Edenaar die hier iets extra’s aan gaat verdienen. Bezoekers van een resort moeten namelijk vooral niet van het resort af maar moeten al hun geld uitgeven….op het resort!

Maar er is, naast de directie van het Nationale Park de Hoge Veluwe, een klein groepje mensen dat meerwaarde ziet in de komst van een parkresort. Het is ons eigen college van burgemeester en wethouders.

En daarom zou ik willen pleiten voor een Edese politicus die plaatsneemt in de Raad van Advies van de Hoge Veluwe die het opneemt voor de Edese bevolking en natuur!

Ooooh…wacht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *