Campingrazzia’s

Ede is zijn tijd ver vooruit. Terwijl de rest van Nederland massaal biomassa afzweert openen we hier gewoon een derde centrale. Bayer reserveert 8 miljard voor schadeclaims in verband met het gebruik van glyfosaat, Ede gaat het onkruid bestrijden met RoundUp. In heel Nederland neemt de kritiek op zonneweides toe, maar hier gaan we het halve Binnenveld bestraten met zonnepanelen. Heel verstandig allemaal.

De laatste beleidsverbetering is het verjagen van bewoners van vakantieparken. Het zijn de verlopen parkjes met aftandse stacaravans waar mEdenaren met wat minder geluk wonen omdat ze een normale huis niet meer kunnen betalen.

Hebben we in Ede sociale huurwoningen genoeg en kunnen we die mensen snel vervangende huisvestiging aanbieden? Eeuhhh…. Kwam er deze week uit Den Haag niet het eerste geluid dat permanente bewoning van vakantiehuizen mogelijk moet worden om het landelijke huisvestingsprobleem aan te pakken? Euuh….

Maar Ede gaat gewoon stug door met de campingsrazzia’s. Waarom? Toerisme! Het is de bedoeling dat die vakantieparken worden bevolkt door bleekneusjes uit de Randstad die met hun creditcard de Edese ondernemers rijker maken. Ja, dat is wel een verschilletje met die bijstandsmoeders en bejaarden die zitten te bibberen bij hun gaskacheltje in hun 6e-hands Kipcaravan.

Afgelopen donderdag was de oordeelsvormende vergaderding over de kwestie en je weet: met zoveel Samaritaanse partijen in de raad gaat het goed komen. Die tonen menselijkheid. Mededogen. Die laten die mensen daar lekker zitten.

Maar ze bleven nogal stil, die partijen,

Dan zijn er ook nog wat partijen die het sociale nogal belangrijk vinden. Van die linksige partijen. Die het opnemen voor de minderbedeelden. Partijen die niet alleen naar het belang van ondernemers kijken. Partijen die nu in de krant staan om aandacht te vragen voor armoede van kinderen.

Ook die bleven stil.

Alles in het kader van het toerisme. Er moet worden verdiend. Door de ondernemers dan, want behalve een vakantiebaantje voor je kleinkind heb je als inwoner van Ede niets aan die stroom toeristen.

Tijdens de vergadering was er geen enkele partij die het opnam voor de vaste bewoners van vakantieparken. Blijkbaar denkt de raad vanuit hun eigen portemonnee: die bewoners hebben vast wel een tweede huis in een andere gemeente. En er zal er best wel eentje tussen zitten waar dit het geval is maar laten we eerlijk zijn: de meeste vaste bewoners hebben vrijwel niets anders dan hun krottige onderkomen met de kringloopinrichting die er in staat.

Binnenkort worden Edenaren die hier al jaren wonen en hier geworteld zijn door hun maffia-campingbazen Ede uitgeschopt met toe- en instemming van de Edese politiek. Vervolgens wordt zo’n park volledig gesloopt en verkopen de campingbazen veel te dure huizen met huurgarantie waarvan in de kleine lettertjes staat dat die maar drie jaar geldt. Maar de Edese politiek zwijgt.

Omdat Ede wordt bestuurd door ondernemers. Ondernemers in de recreatie, in de food en in energie. Het college slaat alle kritiek vanuit de raad neer door te wapperen met het bestuursakkoord dat zo ruim is geformuleerd dat je er alle kanten mee op kunt.

Janken dus, vooral voor die mensen die binnenkort op straat staan. Misschien een troostende gedachte: over ruim twee jaar worden veel inwoners van de Bergstraat 4 ook uit hun huis gezet: #GR2022. Dat zijn de ontruimingen waar ik wel van geniet.

 

10 thoughts on “Campingrazzia’s

 1. Die Mo! Een pleidooi voor wat in feite strijdig is met de wet. Je zou je haast afvragen: waar woont Mo zelf eigenlijk?
  Hij schrijft anoniem, zou dat er ook iets mee te maken hebben?

  1. Wat ook moet, is dat een overheid ervoor moet zorgen dat er woningen gebouwd worden, want wij betalen de meeste belasting van heel Europa, waar gaat dat geld naar toe niet in infrastructuur of woningbouw.
   Er belanden mensen op straat, simpelweg omdat degene bij wie ze inwonen overlijdt of omdat ze gaan scheiden en dan is er niks behalve een soms tijdelijk vangnet van vrienden en familie.
   Dan koop of huur je zo’n huisje om ook maar een dak boven je hoofd te hebben want je bent geen vluchteling die binnen 6 maanden een woning krijgt, jij mag jarenlang wachten.
   En weet je wat dan het ergste is Jan uit de klei getrokken, dat je medemens dan ook nog loopt te zeiken dat je de wet overtreedt en dan ga ik je iets vertellen, die moslims waar we over lopen te klagen gaan het f…g altijd van ons winnen en weet je waarom Nederlanders, hebben geen hart en gunfactor naar mekaar toe.. geloof me ik heb her en der gewoond in de wereld …weinig plekken waar men het eigen volk zo naait en zaken misgunt als hier…. bah ga maar lekker je kop in de klei steken matennaaier.

 2. Eindelijk eens iemand die precies de vinger op de zere plek legt waar het in Ede allemaal om draait. Geld , geld, en geld.
  En ze verzinnen elke keer een ander excuus. Nu lees ik weer in de krant dat het ze voornamelijk om de natuur gaat. En dit terwijl ze eerst de grote camping bazen in de Gemeente de natuur laten slopen om het er vervolgens vol te zetten met luxe stacaravans. Nu er veel kapot is gemaakt in de natuur en er lekker verdiend kan worden kan de Gemeente het beste jongetje van Nederland spelen….en ondertussen is de redelijkheid in deze gemeente ver te zoeken.

 3. Waarom zit u niet in de gemeenteraad… eindelijk een juiste weergave van hoe het in sommige gemeenten in elkaar steekt. Niks begrip of aanpassingsvermogen, laat staan compassie met de medemens. Dit artikel zou “trending topic” moeten zijn: gemeente(n) die zich niks aantrekken van landelijke nood, zich zelfs boven Den Haag verheffen en dat alleen maar voor Het Grote Geld. Onze (onteigende) huizen moeten in handen komen van beleggers! Terug naar de middeleeuwen.

 4. Wat een goed stuk en jammer dat het niet in Ede Stad of zelfs niet in de landelijke kranten staat. Het legt precies de vinger op de zere plek en geeft aan waar het in Ede allemaal om draait…geld, geld en geld.
  En elke keer verschuilen ze zich achter iets anders. Nu lees je in de lokale media dat het ze vooral te doen is om de natuur te beschermen. Heel nobel en daar staat iedereen achter en daar winnen ze zeker stemmen mee. Maar alleen heel jammer dat dezelfde gemeente de grote campingbazen de afgelopen paar jaar eerst de gelegenheid hebben gegeven de natuur kaal te plukken omwille van het plaatsen van luxe stacaravans die als eenheidsworsten overal opduiken en voor fiks geld verkocht worden. En ook door de bossen wordt maar aangefreesd omwille van mountainbike paden voor de toeristen. Dwars door de leefgebieden van het wild zijn ze aangelegd. Hoezo beschermen van natuurgebied 2000? Welnee, Veluwe 1 , dus geld en dat is waar het allemaal om draait in Ede!
  En nu ze diezelfde natuur kaal geplukt hebben gaan ze zich er achter verschuilen en spelen ze het braafste jongetje van Nederland. Ondertussen worden mensen uit hun woningen gejaagd op plekken waar juist de natuur gekoesterd werd door lokale (permanente) bewoners die daar al decennialang wonen. En het gaat niet alleen maar om sociaal moeilijke gevallen in chalets. Het gaat om mensen van allerlei pluimage met dito woningen.
  Alle onderzoeken een rapportages op dit gebied wordt door de gemeente aan haar laars gelapt. En de gemeente gaat maar driftig verder met dit beleid, woningnood of niet.
  Maar ja, wat verwacht je anders van een door geld gedreven gemeenteraad.

 5. U komt op voor mensen in een park in een oude caravan wonen..Niet de mensen die in een riant vakantieboerderij van 250K en meer wonen neem ik aan. U vindt het een goed idee dat mensen in een oude caravan moeten wonen. Ik vind dat schandalig. Pleit ervoor dat er meer fatsoenlijke starterswoningen en sociale huur woningen gebouwd worden. Pleit ervoor dat werkgevers iets meer uit willen geven om Poolse werknemers te huisvesten.

  1. Uiteraard gaat het er niet om om mensen in vervallen krotten te huisvesten. Dat gun je niemand en is ook niet wenselijk. Maar er zijn juist heel veel goede huizen, die aan bouwbesluiten voldoen en waar mensen al decennialang in wonen, waar die mensen nu uitgejaagd worden door de gemeente. Het zogenaamde permanente bewonen heeft heel veel kanten en daar hoor je weinig over. En laten we niet vergeten dat de gemeente voordat deze heksenjachten begonnen, zelf mensen huisvestte op de parken. En jaren later doen ze net alsof de permanente bewoners crimineel zijn. Het is maar net hoe het ze uitkomt dus.

 6. Wij wonen 15 jaar in ons huisje en hebben altijd netjes onze gemeente belastingen betaald .
  ons huis is voorzien van alle nuts voorzieningen en staat niet op een camping of bungalow park .
  volgens het kadaster heeft dit huis een woon functie . Wonen dus.
  de Gemeente Ede is nu van plan om van ons huis een L bestemming te maken .
  Dit zou in houden dat de woon functie vervalt en wij hier weg moeten .
  Tevens is ons een dwangsom opgelegd van 20000 Euro .
  Wij zijn 73 en 67jaar oud en willen hier blijven wonen .
  Ook hebben wij 7 honden het is voor ons dus onmogelijk om in een woonwijk of erger nog
  in een flat te gaan wonen als dit moet gaan wij van ellende waarschijnlijk dit niet overleven .
  maar ja de Edese gemeente raad heeft hier geen boodschap aan .
  zij gaan dus letterlijk over lijken en waarschijnlijk worden wij dus gedeporteerd en zullen dan van verdriet
  en stres sterven gemeente Ede bedankt voor uw menselijke aanpak u maakt hierdoor mensen en gezinnen kapot. Wij hopen dan ook dat u hierdoor voor de rest van uw leven zeer slecht zult slapen en nog regelmatig terug zal denken aan wat u dor uw halstarrige houding heeft aangericht .

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *