Bananen

Dit wordt geen leuke column. Dit wordt janken. Echt. Na eerdere keiharde onderzoeksjournalistiek op deze site dook ik, voor U, in de wondere wereld van de beloningen van topambtenaren. Die schijnen we namelijk te hebben in Ede. Een voorbeeldje is de gemeentesecretaris. We hadden er ééntje, die op 1 januari 2017 startte. In 2017 verdiende hij, houd u vast, € 126.000. Na een conflict eindigde het dienstverband op 31 augustus 2018. Dan denk je bij jezelf: “Nog een maandje doorbetaling, misschien?”. Het zal wel anders zitten want in 2018 ontving deze gemeentesecretaris € 138.000.

Huh? Acht maanden werken en dan € 138.000 cashen? Dat zou op jaarbasis meer dan € 200.000 zijn, ver boven de Balkenendenorm. De gemeentesecretaris zal na twintig maanden werken dus wel een maand of vier zijn doorbetaald. Ja, we hebben geld zat hier in Ede en dat blijkt wel als de vervanger van die gemeentesecretaris op 1 september 2018 begint. De man is dan 68 jaar en geniet al van een staatpensioen want was al lang ambtenaar.

Zoals tegenwoordig gebruikelijk in ons Dorpshuus werd een interimconstructie aangegaan. Geen dienstverband maar uurtje/factuurtje voor de nieuwe secretaris.  Dat zou in eerste instantie een half jaar zijn, maar ja, ik hoef u Ede niet te leren kennen natuurlijk. Deze gemeentesecretaris declareerde in de eerste vier maanden € 75.120. Vier maanden en dan voor 32 uur in de week. Het maximumtarief van deze gemeentesecretaris bedroeg dan ook € 182,-. Per uur.

Leest u nog mee, bijstandsmoeder?

U snapt nu waarom deze gemeentesecretaris bij iedere raadsvergadering zo breeduit lachend snoepjes uitdeelde aan zijn wethoudersvrinden! Wat u ook wel snapt, want dat gebeurt constant met die interimmers hier, het contract van een half jaar werd opengebroken en de gemeentesecretaris bleef tot februari 2020 werkzaam bij de gemeente Ede, de gemeente waar de bodem van de schatkist zichtbaar is maar waar iedereen lekker positief blijft doen in het raadsbubbeltje.

Hoeveel weken in 2019? 52! 52 x 32 uur min een beetje vakantie. Ik schat dat deze secretaris zo’n 1500 uur heeft gewerkt vorig jaar. Met een gemiddeld uurtarief van zo’n € 140,-  heeft deze secretaris zo’n € 210.000,- gefactureerd. Althans, dat schat ik he? Dat weten we nog niet zeker, dat staat binnenkort in de jaarrekening van de gemeente Ede. Maar ik zal er niet ver naast zitten want als je met vier maanden werken al 75 milletjes declareert dan zal een heel jaar vast niet onder de twee ton komen.

Lees je nog mee, jongere, voor wie geen geld is voor jeugdzorg?

Wordt het nog gekker dan? Ja! Vorige week dinsdag  nam het college van Burgemeester en Wethouders het besluit om met terugwerkende kracht het contractueel aantal uren dat de gemeentesecretaris declareerde te verhogen van 32 naar 36 uur. Hè? Lees ik dat nou goed? Ja, u leest het goed. Het college nam het besluit om de gemeentesecretaris in plaats van 32 uur, 36 uur uit te betalen. Zomaar. Achteraf. Met terugwerkende kracht.

Tel gezellig mee: van september 2018 tot en met januari 2020 is 17 maanden. In een maand zit 4,33 weken. In totaal bijna 74 weken maar als je zo hard werkt dan zul je ook wel eens vakantie nemen dus ik rond het af op 70 weken. Per week krijgt hij er zomaar vier uur bij: 70 x 4 uur= 280 uur. Het  gemiddelde uurtarief zal na een jaartje ook wel gestegen zijn. Een educated guess: € 145,- Het college geeft deze man dus nog een ‘bonus’ van 280 x 145 = € 40.000.  En zo wordt die € 75.000 voor de eerste vier maanden ineens € 85.000.

Lees u nog mee, 78-jarige mevrouw, die gekort wordt op de huishoudelijk hulp?

In 17 maanden tijd betaalt de gemeente dus ruim 3 ton aan de gemeentesecretaris. Denk ik. We weten dat nog niet zeker totdat de jaarrekening er is natuurlijk. Of misschien wel eerder, dat zou namelijk kunnen als één van de laatste raadsleden die een kritische vraag durft te stellen in de komende raadsvergadering alle schroom van zichzelf afgooit. Eens een keertje uit die bubbel stapt. Een keertje niet bang is om ‘vrienden’ te verliezen door dit soort zaken aan te kaarten. Kijken dus aanstaande donderdag.

Tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag was het afscheid van deze gemeentesecretaris. Werk je 30 jaar bij de gemeente dan is er een doos gebak en een toespraak van je chef en na drie minuten sta je weer buiten met een boekenbonnetje. Het afscheid van de gemeentesecretaris duurde ruim een kwartier. Prachtige woorden van de burgemeester, die zelfs een filmpje had laten maken. Ik vond dat wat overtrokken eerlijk gezegd. Maar achteraf snap ik het. Voor de functie van gemeentesecretaris betaalde Ede in stief twee jaar bijna 600.000 euro.

Dan zou ik ook blij zijn dattie weg is.

 

1 thought on “Bananen

  1. Je kan niets anders constateren dan dat deze gemeentesecretaris nog even lekker gegraaid heeft, alvorens hij met een welverdiend pensioen gaat. Hij kreeg al een riant salaris voor 32 uur per week, maar dat was voor hem nog niet genoeg kennelijk. Een dikke middelvinger van het Edese college aan haar burgers door zijn contract achteraf nog even aan te passen op de blauwe ogen, en meneer wat extra geld toe te schuiven. Hier moeten zeker vragen over gesteld worden, want dit is een graaicultuur pur sang.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *