APPA!

Het zal wel met Corona te maken hebben dat ik de laatste tijd wat vaker aan mijn pensioen denk. Een soort Memento Mori maar dan voor het pensioen. Een Memento Pensionado dus. Ik begrijp dat er maandelijks geld in potje wordt gestopt. 30% is van mij, 70% doet de baas erbij. Dan staat zo’n potje 40 jaar geld op te brengen op de beurs enzo en dat levert zo’n 6% rendement op maar het pensioenfonds mag maximaal rekening houden met de rekenrente en die is maar 1,3%.

Ik weet dus al dat er gekort gaat worden op mijn pensioen en dat voelt nu al zwaar kloten. Zeker als je je realiseert dat die pensioenfondsen bulken van het geld maar door die stomme rekenrente niet mogen uitkeren wat ze door slim beleggen hebben verdiend.

Dit zou allemaal nog te verdragen zijn als iedereen in hetzelfde schuitje zat. Maar dat is dus niet zo. Er is een select groepje werknemers van de overheid die een speciale pensioenregeling heeft. De APPA! En bij de APPA zit je goed. De APPA kort namelijk nooit op de pensioenen van voormalig wethouders, burgemeester en kamerleden. Want de APPA laat gewoon de rest van de samenleving opdraaien voor de extra kosten als de rekenrente aan de lage kant is. En omdat de rekenrente bij de APPA niet eens 1,3% is maar 0,001% mag dat wat kosten.

Zo kostte de pensioenregeling van de Edese wethouders de afgelopen vier jaar bijna drie miljoen euro. Drie miljoen! Eerlijk is eerlijk, uit dat potje worden ook de wachtgelden van onze gesjeesde wethouders betaald en die hebben we in Ede genoeg. Maar drie miljoen euro voor een klein groepje (ex)wethouders en een voormalig burgemeester die nog lekker bijbeunt bij de stichting WFC lijkt me wat aan de hoge kant.

Heel eventjes dacht ik nog dat onze arme wethouders ook 30% van die premie moeten bijdragen. Dat Leon en Peter gewoon geld moesten meebrengen om wethouder te kunnen zijn omdat die pensioenpremie zo hoog is. Maar dat is dus niet zo. Bijna het volledige bedrag van die premie wordt gewoon opgebracht door de gemeente Ede. En de gemeente Ede, dat ben ik dus ook.

Nou wordt er in de Edese gemeenteraad soms urenlang gedebatteerd over een subsidie voor de kinderboerderij van 25.000 euro. Het duurde maanden voor de subsidie voor de Voedselbank van maar liefst € 10.000 er door was. Over de subsidie aan Ededorp is na twee jaar nog steeds geen beslissing genomen. Maar ik heb nog geen raadslid een vraag  horen stellen over de kosten van de pensioenregeling van het college die hoger zijn dan hun salarissen zelf.  En die zijn ook niet verkeerd.

In de Edese gemeenteraad zitten mensen die de hele wereld willen redden. Die constant roeptoeteren over gelijkheid. Over sociaal zijn. Die eindeloos kunnen zeveren over prutsbedragen. Maar die raadsleden stellen niet één vraagje over de pensioenen van de wethouders die onder hen staan. Dat is toch een beetje vreemd. Waarom worden pensioenen van die APPA-deelnemers niet gekort omdat de rente zo laag is en die van het gepeupel wel. En het gepeupel, dat ben ik dus ook.

Vorig jaar kregen alle raadsleden in Ede een ‘loonsverhoging’. Een bedrag van € 1.700,- Waar was dat geld voor bedoeld? Oh ja, voor voorzieningen voor hun pensioen….Als je zo’n bonus van je collegevrienden krijgt dan ga je natuurlijk geen kritische vragen meer stellen.

Kan de gemeenteraad hier dan wat aan doen? Nee, dat niet. Voor het wijzigen van die wet moet een besluit worden genomen door de 2e Kamer en raad eens wat voor pensioenregeling die hebben. De APPA.  We blijven dus jarenlang vermogens betalen aan pensioenen van wethouders en burgemeesters omdat zij nooit worden gekort op hun pensioen.

Maar gemeenteraad van Ede, denk nog eens aan die gouden pensioenregeling die wordt opgebracht door alle Edenaren als u nog eens een debat voert over een subsidie voor de Edese voedselbank?

Of voor ededorp.nl

1 thought on “APPA!

  1. Terzijde: ’t Is natuurlijk toeval, maar op de foto staat het College van B&W. De meest rechtse figuur maakt geen deel uit van dat College, maar is een ambtenaar. De mannelijke leden van het College, zelfs Peter de Pater, hebben een stropdas om. Die buitenstaander niet. Toeval, uiteraard. Of toch een beetje een uitdrukking van standsverschil?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.