Het paard achter de wagen spannen

Het was een grote tegenslag voor het college van burgemeester en wethouders, een mooie overwinning voor de natuur in het binnenveld. Geen zonneveld bij Nergana. Politiek spektakel in de doorgaans toch vrij gemoedelijke Edese raad. Maar het leven gaat door. In het Bestuursakkoord 2018-2022 staat dat er 50 hectare aan zonnevelden moet komen en die komen er niet vanzelf. Ook al moet hij per 8 november weg (van zijn eigen partij) wethouder Lex Hoefsloot is er nog even flink druk mee.  Het grote nieuws, er komen drie grote zonnevelden in Ede bij.

Je zou verwachten dat dit wat gemopper oplevert bij mensen die sowieso niet zo’n fan zijn van zonne-energie maar dat de meeste mensen wel in hun nopjes zijn. Maar nee. Het zijn niet alleen de mensen die sowieso al grote vraagtekens hebben bij hoe we de energietransitie aanpakken, er ontstaat nu ook roering in onverwachte hoek.

Reinier van den Berg (@weermanreinier) trekt aan de bel. Zijn punt is helder. Natuur opofferen om het klimaat te redden is het paard achter de wagen spannen. Het klinkt zo logisch, maar gezien de reacties op zijn tweet is nog lang niet iedereen overtuigd.

Weerman Reinier maakt zich grote zorgen over klimaatverandering. Het feit dat juist hij hier op de rem trapt maakt een deel van zijn fellow travellers boos. Met name de Edese tak van de ChristenUnie sprong er boven op. Want “met alleen daken red je het niet”, dus oproepen om niet in de natuur bouwen is het einddoel onmogelijk maken. Toch neemt de natuurliefhebber geen gas terug. Sterker nog, meer natuurliefhebbers in Ede sluiten zich aan.

Dezelfde vraag, hetzelfde antwoord. Anders redden we het niet. Een belangrijkere vraag is natuurlijk of dat echt wel zo is. Misschien wel als je kijkt naar wat we er voor over hebben. Een groot zonneveld in het buitengebied is een stuk goedkoper dan een heleboel daken volleggen. De SGP Ede heeft een tijdje geleden de oplossing gevonden, restgronden gebruiken. Maar die gronden zijn niet van de Gemeente Ede dus kunnen niet (zomaar) worden ingezet. Of wel als we er iets voor over hebben? Hetzelfde geldt voor parkeerplaatsen. Die dingen overkappen met zonnepanelen maakt iedereen blij. Maar dat is vast weer een stuk duurder en van wie zijn ze? De parkeerplaats bij de AH-XL is ongeveer net zo groot als het voorgestelde zonneveld bij de Wolfsdijk. Met een beetje goede wil zou je denken een heel eind te moeten kunnen komen. En dat is dan de laatste vraag. Is die goede wil er? Zijn we nog bereid om te kijken naar alternatieven of denken we echt, dat het kan niet anders en is de conclusie: dat het daarom maar gewoon moet. Heel benieuwd of de natuurliefhebbers die nu aan de bel trekken het college en/of de gemeenteraad zo ver krijgen om hier nog eens goed over na te denken.

2 thoughts on “Het paard achter de wagen spannen

  1. Het is en blijft belachelijk om per RES al de benodigde stroom op te moeten wekken. Zelfs alles in Nederland is van de gekke. Afhankelijk van het buitenland zijn we al eeuwen. We leven niet in een afgesloten land. Gooi eea neer in de #Sahara en er is genoeg voor heel Europa.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *