De aarde is rond, ook in Ede

Er komt weer een stukje hoogbouw bij in Ede. Leuk als je er in gaat wonen. Tenminste, als je van wonen op hoogte houdt. Minder leuk als je in een gewoon huis woont waar vlak in de buurt een woontoren wordt gebouwd. Daar gaat je uitzicht en je daglicht en daarvoor krijg je een blokkendoos vol nieuwe buren die vanuit hun woonkamer uitzicht hebben op jouw bankstel en bed. Daar zit niemand op te wachten.

Dit keer is het kazerneterrein aan de beurt om opgeleukt te worden met een flat. Want je kunt het wel een woontoren, appartementencomplex, residentie of hotel noemen, het blijft gewoon een flat met een andere naam.

“Kun je het zien vanaf Juffrouw Tok?” was een poosje geleden de vraag van een gemeenteraadslid toen het over het nieuwe flatgebouw ging. Twee weken geleden bijna dezelfde vraag: “Kun je het zien vanaf de Ginkelse Heide?” Beide keren was het antwoord op die vraag ‘nee’.

Bijzondere vragen. Er woont namelijk niemand op de Ginkelse heide of bij Juffrouw Tok. Blijkbaar vinden we zo’n gebouw zo lelijk dat het het uitzicht niet mag verpesten van publiekstrekker de Ginkel. En dat is terecht. Maar wetenschappelijk onderbouwd klonk het allemaal niet. Toch bleek  een ‘nee’ van de wethouder overtuigend genoeg al zal zo’n flat niet worden gesloopt als je over een jaar of drie toch de kerstverlichting op de balkons ziet knipperen als je over de hei loopt.

Nog belangrijker lijkt me de vraag of je het kun zien vanaf je nieuwe woning op het kazerneterrein. Of de vraag of je het kunt zien of horen als je in de Sysselt loopt, het Natura 2000 gebied en één van de oudste bossen van Ede.  Maar we vinden het te lelijk en verstorend om het te zien vanaf de Ginkelse hei maar voor de mensen die er vlakbij wonen dondert het allemaal niet. Dan moet je er maar niet gaan wonen. Tja.

Ik ben zelf nogal een voorstander van het concept dat de aarde rond is en door de kromming van die bol wordt het inderdaad verdomd lastig om een gebouw van 30 meter hoog te zien vanaf Juffrouw Tok. Het begrip Ginkel is wat ruimer en dus wordt dat wat enger; ik zou mijn hand er niet voor in het vuur durven te steken. Je kunt het gewoon uitrekenen maar daar heb ik geen zin in. Het komt er toch wel en nogmaals, ze zullen er vast geen etages vanaf zagen als het toch zichtbaar blijkt.

Feit is wel dat de bebouwing steeds verder oprukt. Ik zal die flat bijvoorbeeld wel zien als ik in de Sysselt mijn hond uitlaat. Nu zie je daar vanaf de rand nog de zon ondergaan (ik weet het, op dat tijdstip mag ik er eigenlijk niet lopen), binnenkort kijk ik naar het dressoir met plastic rozen van tante Mien op de vierde etage.

Het lege kazerneterrein was ooit een mooie overgang tussen de bebouwde kom van Ede en de Ginkelse heide. Nu wordt het een voedselpretpark met daarom heen bedrijven en woningen. De Ginkel wordt een soort Central Park omringd met flats en kantoren die allemaal een mooi uitzicht over de hei willen hebben maar die wonderbaarlijk genoeg van de hei zelf niet zichtbaar zullen zijn.

Het zal met dat nieuwe flatgebouw misschien nog meevallen maar het lijkt me wel een mooi moment om te stoppen met het volbouwen van de randen van de bossen. De Veluwe is namelijk geen achtertuin of een concept dat makkelijk huizen verkoopt.

Het is een natuurgebied.

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *