Afgehaakt Ede

De kloof tussen de Edese politiek en de burgers bedraagt 42%. Dat was vier jaar geleden nog 38%. Van de honderd Edenaren gingen er 42 niet stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. En toch viert politiek Ede een feestje want ze hebben allemaal gewonnen!

GemeenteBelangen verloor als bijna enige lokale partij in Nederland stemmen maar is toch blij want ze hebben vijf zetels gehouden. Ook de ChristenUnie verloor stemmen maar ook daar gaat de vlag uit. Bij het CDA viel het verlies mee. De partij die 40 jaar geleden nog 16 van de 37 zetels haalde is nu al blij met 4 van 39 zetels. Party! GroenLinks verloor een kwart van de zetels maar ook daar wordt hard feest gevierd. Wat een opluchting.

Alleen maar winnaars dus en dat was reden om uitgebreid feest te vieren tijdens een verhitte avond in het gemeentehuis. Er waren ook echte winnaars maar deze verkiezingen lijkt er maar één verliezer te zijn:de afgehaakte Edenaar. Huilen

We hebben het niet voor elkaar gekregen om meer dan 40% van de Edese bevolking naar het stembureau te krijgen. Dat is dus de kloof tussen de politiek en de inwoners van Ede. Er is dus geen enkele reden voor welke partij dan ook een feestje te vieren. Ik ook niet. We zeuren op ededorp.nl om betrokkenheid. Om debat en discussie. Het lukt blijkbaar niet.

Hoe komt het?

De vergaderingen van de raad zijn saaier dan saai. Er kan eindeloos geleuterd worden over een subsidie van 10.000 euro voor de Voedselbank maar als er vergaderd wordt over projecten die tientallen miljoenen kosten dan hoor je nooit bedragen en krijg je debatten die niet om aan te gluren zijn. Voor iedere vergadering stemt onze volksvertegenwoordiging zonder morren in met geheimhouding.

De kritiekloze commentaren in de pers helpen ook niet mee, net zoals het copy/pasten van de lokale media van de persberichten van de gemeente Ede. Ook op social media is het janken. Politici plaatsen liever een foto van hun nieuwe bankstel dan dat ze hun mening over een maatschappelijk vraagstuk geven. Op twitter is het een maand voor de verkiezingen ineens een stuk drukker maar twee dagen na de uitslag is het alweer doodstil.

Ondertussen geeft de raad steeds meer bevoegdheden uit handen. Regio FoodValley zet de grote lijnen uit en de raad mag tekenen bij het kruisje. Ook het college doet een greep naar de macht en stopt geld in potjes dat ze naar believen mag uitgeven.

In een poging ededorp.nl monddood te maken schreef de burgemeester een boekje. Censuur die in andere steden zo leiden tot een motie van wantrouwen maar in de Edese gemeenteraad tot applaus. Het Warmtenet verkocht aan een stelletje Arabieren en de raad niet informeren? Er was bijna geen raadslid dat daar kritisch over was. In een echte stad was een wethouder direct weggestuurd.

Ieder raadslid zou zich af moeten vragen of ze nog de wens van de inwoners vertegenwoordigen. Je niet verschuilen achter geheimhouding, het college of de regio Foodvalley maar zelf nadenken, luisteren en een mening vormen en burgers daar in betrekken. Misschien dat we over vier jaar dan allemaal wat te vieren hebben.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *