50 miljoen

Stel je voor: het is 1 januari aanstaande. Uit het niets komen er ineens 1.000 enorme vrachtwagens Ede binnenrijden. 1.000. Iedere vrachtwagen zit barstensvol met hout. Per vrachtwagen wel 50.000 kilo hout. En dat hout, dat waren een paar weken daarvoor nog gewoon bomen. Maar die zijn gekapt en in stukjes gehakt. Geen CO2 opname meer, geen zuurstof meer produceren of de temperatuur verlagen maar die bomen zijn in brandbare stukken gehakt.

Iedere vrachtwagen gaat naar 10 adressen en dumpt daar op de stoep drie kuub hout. Als je het ooit hebt op moeten stapelen dan weet je hoeveel dat is. Op die eerste dag van 2023 wordt er op 10.000 Edese adressen vijfduizend kilo hout gelost. Overal in Ede gigantische stapels met hout.

En al dat hout wordt in 2023 verbrandt om al huizen te verwarmen. Het jaar daarop beginnen we weer opnieuw.

Horror? Nee hoor, gewoon de realiteit. Er werd vorig jaar in Ede 50 miljoen kilo hout verbrand om de biomassacentrales aan het pruttelen te houden. Ieder weldenkend mens zou zich afvragen: “Hee, 50 miljoen kilo hout verbranden, levert dat geen gezondheidsproblemen op voor de lokale bevolking?”  Geeft dat niet heel veel uitstoot van roet, fijnstof, dioxinen, CO2 en andere troep waar je doodziek van kunt worden?

Ja, dat doet het. Maar de meerderheid van de gemeenteraad vindt het prima. Ze weten niet wat voor bagger er uit die pijpen van die centrales komt maar vonden het een goed idee om het aantal woonhuisequivalenten de komende jaren uit te breiden naar van 20.0000 naar minimaal 30.000. En dat terwijl de gemeente Ede zelf zegt dat ze echt geen idee hebben wat voor vervuiling die dingen uitbraken. Hoe kun je dan in hemelsnaam zeggen dat er in plaats van 50 miljoen kilo hout prima 75 miljoen kilo hout kan worden verbrand? Want dat is het gevolg van die uitbreiding van het aantal woonhuisequivalenten.

De Edese coalitie stemde voor de begroting waar in staat dat er zo snel mogelijk 50% meer woonhuisequivalenten moeten komen op het Warmtenet. Op 1 januari 2024 dus 1.500 vrachtwagens met hout dat wordt verbrand en een stelletje makke schapen in de Bergstraat staat te klappen omdat ze denken dat het verbranden van bomen duurzaam is.

Ja, iedereen roept voor de bühne dat ze geen voorstander zijn van het verbranden van hout en het vergiftigen van de Edese bevolking maar als puntje bij paaltje komt dan stemmen ze braaf in met de begroting waar dat in staat. En niemand die zich afvraagt waarom dat in hemelsnaam in een begroting staat van de gemeente Ede terwijl dat Warmtebedrijf een particuliere ondernemer is die vooral op winst, winst, en winst uit is en geen ruk geeft om de gezondheid van de Edenaren.

Het zal de aandeelhouders van Warmtebedrijf uit Abu Dhabi, Luxemburg en Londen een reet roesten als over een paar jaar half Ede aan de beademing moet. Het gaat ze om winstmaximalisatie. En iemand op de Bergstraat leek het een goed idee om dat bloedgeld in de Edese begroting te zetten en daarmee de gemeenteraad medeschuldig te maken aan die vervuiling. Misschien goed om de namen te noteren van al die partijen die dit allemaal prima vinden.

Je weet nooit waar het goed voor is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *