Ik was de bodyguard van Johan Vollenbroek

Het gebeurde rond de jubileumavond van de Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME) op 24 november 2022. Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) hield daar een lezing over de stikstofproblematiek. Vollenbroek geldt voor zijn tegenstanders als de man die met zijn stikstofprocessen Nederland in de afgrond duwt. Anderen zien hem juist als de man die aan de noodrem trekt omdat de trein richting de afgrond dendert en de machinist slaapt of erger, doet of ie slaapt.

Vollenbroek is daarom bij sommige van zijn tegenstanders net zo populair als de duivel op de dag des oordeels. Dat uit zich in scheldpartijen op internet, halve bedreigingen en, hoe triest, ook doodsbedreigingen. De SME besloot om die reden weinig ruchtbaarheid aan de jubileumbijeenkomst met Vollenbroek te geven. De voorbereidingen verliepen daarom als de voorbereiding van een dienst in een schuilkerk tijdens de Reformatie. Dat de bijeenkomst in een voormalige kerk, de Concertzaal in Ede, plaatsvond en dat stikstofontkenners Vollenbroek cs  ‘gelovigen van de linkse kerk’ noemen, paste hier wonderwel bij.

Door een foutje kwam er wel een bericht in de Edestad over de bijeenkomst. Berichten over bedreigingen werden bovendien een stuk concreter. De organisatie werd een beetje zenuwachtig. De politie werd gewaarschuwd en daar was opeens het verzoek: of ik tijdens de avond bij hem in de buurt wilde blijven, of ik zijn bodyguard wilde zijn.

 De tijd was te kort om er op te trainen. Geen spierballen dus of een sixpack. Ook geen vuurwapenvergunning of een zwarte band karate, jiujitsu of een graad in welke vechtsport dan ook. Maar ondanks die afwezige basisvoorwaarden deed ik het toch: ik werd de bodyguard van Johan Vollenbroek. Een eénmalig optreden zeg ik er bij voor het geval u mij in zou willen huren.

Om mij in te leven keek ik naar de film ‘The Bodyguard.’ Niet helemaal de juiste voorbereiding zo bleek, want hoofdrolspeler Whitney Houston en bodyguard Kevin Costner krijgen in deze film een relatie. Verder zoekend kwam ik op de site van ‘Beveiligingswereld,’ waar ik uitvond dat een bodyguard in het Nederlands ‘persoonsbeveiliger’ genoemd wordt. Dat klinkt een stuk saaier, maar dat is het niet. De maatschappij verhardt, bedreigingen nemen toe en daarmee de vraag naar persoonsbeveiligers, niet altijd een ongevaarlijk beroep.

Gevaarlijk was het gelukkig niet bij de SME avond. Figuren met mogelijk rare bedoelingen waren niet binnen gekomen. Voor de zekerheid nam ik in de zaal wel naast Vollenbroek plaats, me bewust van de bizarre situatie waar we in Nederland met alle bedreigingen in terecht zijn gekomen.

Van een goede bekende die de Telegraaf leest, had ik gehoord dat mensen als Vollenbroek brallerig, hysterisch, ongeloofwaardig en verzuurd zijn, maar dat bleek nepnieuws. Hij hield een boeiend, onderbouwd verhaal met veel humor en anekdotes, aangehoord door een overwegend welwillend publiek. Welwillend, want wat ontbrak in het publiek waren de stikstofontkenners. Die waren vanwege de beperkte publiciteit niet aanwezig. Een direct gevolg van een verhardende maatschappij met toenemende bedreigingen.

Verontrustend, want als we zo doorgaan, praten mensen met verschillende meningen steeds minder met elkaar en schiet Nederland zichzelf sowieso in zijn voet. Hoeveel bodyguards je ook inschakelt.

Bronnen

Op de avond hield ook hoogleraar Raoul Beunen een lezing. Zie hiervoor ook https://sme-ede.nl/site/

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/01/vollenbroek-bedreigd-om-gp-verzet-dit-moet-niet-kunnen-in-rechtsstaat-a4056716  

https://www.bd.nl/brabant/vollenbroek-eist-dat-lto-en-farmers-defence-force-stoppen-met-opruiing-dit-wakkert-bedreigingen-aan~aef193a9/

https://www.beveiligingswereld.nl/nieuws/persoonsbeveiliging-ook-als-privaat-publieke-samenwerking

https://www.edestad.nl/lokaal/natuur-en-milieu/869488/stikstof-en-biodiversiteit-centraal-bij-viering-sme-50-jaar

1 thought on “Ik was de bodyguard van Johan Vollenbroek

  1. Eigenlijk is het vreemd dat er mensen zoals Johan Vollenbroek nodig zijn om de overheid er aan te herinneren wat wel en niet kan. Die dat tot aan de hoogste rechter moet afdwingen. Dat we in een land leven waar de overheid regelmatig een oogje dicht doet,ten koste van de natuur. Ich habe es nicht gewust, dat gaan we later nog veel horen als het op het klimaat aan komt. En dan is het te laat….

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *