15 miljoen

Het was een standaardvoorbeeld uit het boek ‘Communicatie voor Dummies’, hoofdstuk ‘Hoe breng je slecht nieuws’. Eerst gaf burgervader René Verhulst de voorzet in de EdeStad met de mededeling dat Ede voor moeilijke keuzes staat. Vervolgens kopte spits Leon Meijer de bal in met het verhaal dat Ede 15 miljoen nodig heeft om de Coronaklap op te vangen. Een waardeloze ziekte dat Corona maar je moet er maar het beste van maken en dan komt het voor sommige managers wel erg goed uit. Nu kun je Corona lekker de schuld geven. Schatbewaarder Meijer gaf er nog bij aan dat er niet veel hoeft te gebeuren of de reservepositie gaat onderuit.

Gek. Begin 2017 stond er nog 40 miljoen op de spaarrekening maar als we nu niet uitkijken dan zakken we door de 10 miljoengrens, de reservepositie, heen. Terwijl we in die drie jaar ook nog eens 20 miljoen winst maakten! Geen idee waar de 50 miljoen gebleven is. Corona was het zeker niet want dat stond toen nog lekker te pruttelen op een markt ver weg in China.

Wat hebben we in Ede veel geld verbrast. Een sporthal die 10 miljoen kostte die betaald zou worden door het ROC maar ineens door Ede moest worden opgehoest. Met nog een miljoen extra. Interimmers op de Bergstraat kosten Ede zo’n 10 miljoen per jaar met als triest dieptepunt een gemeentesecretaris die voor 1,5 jaar werken drie ton beurde van de Gemeente Ede. Man, wat heb ik geïrriteerd aan die eindeloze verkwisting van gemeenschapsgeld.

Ede was helemaal geen financieel robuuste gemeente. Ede was een pot stroop waar projectmanagers als vliegen op af kwamen met mooie verhalen over inclusiviteit, duurzaamheid en food om vervolgens tonnen per jaar op te strijken. Ede is de plek waar wethouders graag een blijvende herinnering aan zichzelf willen achterlaten in de vorm van een megalomaan project dat miljoenen kost. Met een gemeenteraad waar het vooral gezellig moet zijn en die zich door de vergaderingen heen giechelt in plaats van kritisch te controleren waar het geld blijft.

En nu is het op.

Het wordt dus handje ophouden in Den Haag. Dat is om het plebs gerust te stellen dat het niet van de Edenaren zelf hoeft te komen. Gemakshalve er van uitgaand dat het plebs niet in de gaten heeft dat Den Haag maar één inkomstenbron heeft en dat is datzelfde plebs dus uiteindelijk ben je als burger toch de klos.

Toch moeten ook keuzes worden gemaakt las ik. Ik heb wel wat voorstellen. Dat nieuwe station van 80, oh nee, 90 miljoen euro. Dat kunnen we best een jaar of tien uitstellen en daarna afstellen. Dat WFC, het W-woord, daar zit niemand meer op te wachten. Scheelt een miljoen of 30. Nu is het moment om daar mee te kappen. Dan geef je Corona er de schuld van en kan iedereen zonder gezichtsverlies de vingers van deze mislukking aftrekken.

Binnenkort gaat de gemeenteraad er over beslissen. De gemeenteraad die zichzelf vorig jaar nog een loonsverhoging van 10% gaf. Die gemeenteraad. Die gaan de paradepaardjes van hun wethouders echt niet afpakken. Die gaan voor de makkelijke weg. Even geen subsidies meer voor sportclubs, oude schoolgebouwen die niet worden opgeknapt, wegen maar even niet onderhouden. Korten op de huishoudelijke hulp. En op de Jeugdzorg. En vooral niet snijden in het eigen vlees en de boel gezellig houden.

Ik word er somber van.

Sorry.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *